POJASNILA STRUČNJAKINJA

Sami utječete na razvoj osjetljivosti zuba

Najveći krivci su kisela pića i hrana koji uzrokuju eroziju vanjskog sloja cakline

Osjetljivost zubi se može razviti kroz vrijeme. Ilustracija

Z. K.

17.2.2022

Ako vas muče osjetljivi zubi, onda ste upoznati s neugodnim osjećajem boli. Monika Biga (Monica), stručnjak za oralno zdravlje pojašnjava kako sami utječemo na razvoj ovog stanja.

- Osjetljivost zubi se može razviti kroz vrijeme kao posljedica istrošenosti zubne cakline ili povlačenja zubnog mesa, a jednom kad je zub tako izložen, povećava se i osjetljivost - pojašnjava Biga.

Stiskanje ili škripanje zubima - Ovo su očite greške i navike koje će uzrokovati povlačenje desni pa ih je potrebno izbjegavati.

Kisela hrana i napici - Ono što jedete i pijete može igrati veliku ulogu kada je u pitanju osjetljivost zubi. Najveći krivci su kisela pića i hrana koji uzrokuju eroziju vanjskog sloja cakline.

Određeni proizvodi za izbjeljivanje - Dok oni profesionalni tretmani nisu toliko štetni, izbjeljivanje zuba može uzrokovati trenutnu osjetljivost. Radi se o tome da se pore u caklini „otvaraju“ i tako dolazi do izloženosti zubne kosti.  

Perete zube često i agresivno - Prema riječima Bige, prečesto pranje može, također, uzrokovati probleme sa zubnom caklinom te kasnije na zubnu kost. Činite to pažljivo i nježno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.