ISTRAŽIVANJA

Sojom do bolje memorije

Ispitanici koji su konzumirali soju u izvjesnom periodu pamte mnogo više detalja sa posmatrane slike

Stručnjaci preporučuju da se što češće koristi u ishrani. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

17.8.2020

U najnovijoj studiji američkih naučnika utvrđeno je da soja pozitivno utječe na kvalitet pamćenja. Uočeno je, naime, da ispitanici koji su konzumirali soju u izvjesnom periodu pamte mnogo više detalja sa posmatrane slike i mnogo više podataka iz odslušane priče od onih ispitanika koji se nisu hranili na ovaj način.

Uočeno je također da stari ljudi koji često jedu sojine namirnice imaju očuvaniju memoriju. Dakle, bez obzira na to što se u novije vrijeme iznose i neke sumnje u pogledu djelotvornosti soje (ona ipak nije zaštita od svih bolesti), stručnjaci preporučuju da se što češće koristi u ishrani kao zamjena za namirnice koje nisu dobre za zdravlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.