Vaš zimski jelovnik bi trebao biti dobro osmišljen, navode stručnjaci. Dobro je imati na umu da umjesto više kalorija trebamo više vitamina, mikroelemenata, makroelemenata, složenih ugljikohidrata i proteina. Najbolje je imati pet obroka dnevno, tri glavna i dva međuobroka. To će omogućiti tijelu da očuva toplotnu ravnotežu. Dobro je znati koje namirnice treba jesti i koliko često.
Voće i povrće – osigurava potrebne vitamine i minerale koji jačaju imunitet. Uključite paradajz, papriku, brokule, prokulice, mrkvu, krastavce, južno voće i jabuke u svojim obrocima. Najbolje je da ih konzumirate sirove, ali također ih možete pripremiti i pari.
Riba – pogotovo riba iz slane vode (skuša, tuna, losos) su vrijedan izvor potrebnih aminokiselina iz omega-3 grupe. Oni pomažu pri tjelesnoj zaštiti protiv bakterija.
Meso i mliječni proizvodi – pružaju tijelu potrebne proteine. Jedite kvalitetno nemasno meso koje pomaže proizvesti više vlastite toplote tokom hladne zime. Istovremeno, mliječni proizvodi - mlijeko, nemasni sir i jaja pozitivno utječu na metabolizam koji je sklon usporavanju tokom zime i daju tijelima vitamin D.
Složeni ugljikohidrati – Ugljikohidrati su siti i oni su dobar izvor energije, izvor su vlakana i stimuliraju proizvodnju serotonina koji djeluje antidepresivno. Složeni ugljikohidrati se uglavnom nalaze u integralnom hljebu, smeđoj riži i ječmu.