Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da konzumiranje mahunarki i smeđe riže može smanjiti rizik od kancerogenih polipa debelog crijeva. Stručnjaci preporučuju konzumiranje mahunarki najmanje tri puta sedmično, a smeđe riže jednom sedmično. Na taj način smanjuje se rizik od kancerogenih polipa debelog crijeva za 33, odnosno 40 posto, čime se u velikoj mjeri smanjuje rizik za rak debelog crijeva.
Rezultati su također pokazali da je konzumiranje kuhanog zelenog povrća jednom dnevno ili češće povezano sa 24 posto smanjenim rizikom od polipa debelog crijeva. U zdravu kategoriju namirnica ubraja se i sušeno voće.
- Mahunarke, sušeno voće i smeđa riža skrivaju visoki sadržaj vlakana koji negativno djeluju na potencijalne kancerogene tvari. Osim toga, povrće iz porodice kupusnjača, poput brokule, sadrži detoksikacijske spojeve koje poboljšavaju njihovu zaštitnu funkciju - pojašnjava autorica istraživanja dr. Jesenija Tantamango.
Mahune su hranjive zbog velikog udjela ugljikohidrata i bjelančevina. Stotinu grama svježih mahuna sadrži čak 90 grama vode, a ostatak su uglavnom ugljikohidrati, proteini i vlakna. Zbog takvog sastava i malo kalorija čest su sastojak redukcijskih dijeta.
Smeđa ili integralna riža prehrambeno je mnogo vrednija od bijele. Zadržava dio ovojnice i klicu, zbog čega sadrži više hranjivih tvari. Smeđa riža sadrži 3,5 puta više magnezija, četiri puta više vitamina B1 i vlakana te pet puta više nikotinske kiseline i 1,6 puta više folne kiseline nego bijela riža.