OPERATIVNI ZAHVATI

Vrste anestezije: Evo šta trebate znati ako se spremate za neki zahvat

Može se kategorizirati u nekoliko vrsta, od kojih svaka odgovara različitim medicinskim potrebama

Postoji više vrsta. health.clevelandclinic.org

Dž. R.

20.8.2024

Jedan od ključnih aspekata moderne medicine i osigurava da pacijenti kroz postupke prođu što bezbolnije, a ono što bi vas moglo opustiti pred neki zahvat, jeste posjedovanje informacija o vrstama anestezije.

Vrste anestezije

Anestezija se može kategorizirati u nekoliko vrsta, od kojih svaka odgovara različitim medicinskim potrebama. 

Općenito, spadaju u lokalnu, regionalnu i opću anesteziju. 

U hirurškim uvjetima anestezija je ključna za kontrolu boli i udobnost pacijenta. Primarne vrste koje se koriste su:

1. opća anestezija – ova vrsta dovodi pacijenta u potpunu nesvijest i često se koristi za velike operacije; uključuje udisanje plinova ili intravenoznih lijekova za izazivanje stanja dubokog sna

2. regionalna anestezija – uključuje umrtvljivanje većeg dijela tijela, poput ekstremiteta ili donje polovice tijela; tehnike uključuju spinalnu i epiduralnu anesteziju, koje blokiraju osjet u određenim regijama

3. lokalna anestezija – primijenjena izravno na mali dio tijela, lokalna anestezija se koristi za manje hirurške zahvate; umrtvljuje samo ciljano područje.

Anestezija u stomatologiji

Stomatološki zahvati razlikuju se po složenosti, kao i vrsti anestezije koja se koristi. Glavne vrste uključuju:

1. lokalna anestezija – obično se koristi za postupke poput ispuna ili vađenja, umrtvljuje samo područje oko zuba

2. sedacija – blaga do umjerena sedacija može pomoći anksioznim pacijentima da ostanu mirni; ne mora nužno uspavljivati ​​pacijente, ali ih čini manje svjesnima postupka

3. opća anestezija – u rijetkim slučajevima, za složene stomatološke operacije ili za pacijente s jakom anksioznošću, može se koristiti opća anestezija.

Anestezija za carski rez

Carski rez je veliki hirurški zahvat koji obično zahtijeva specifične vrste anestezije kako bi se osigurala sigurnost i majke i djeteta:

1. spinalna anestezija – uključuje injekciju anestetika u spinalnu tekućinu, čime se postiže potpuna obamrlost od prsa prema dolje; često se preferira zbog brzog početka i učinkovitosti

2. epiduralna anestezija – slična je spinalnoj anesteziji, ali se primjenjuje u epiduralni prostor kičme; ova vrsta omogućuje kontinuirano ublažavanje boli tokom porođaja; također se često koristi tokom carskih rezova.

Vrste lokalne anestezije

Lokalna anestezija koristi se za umrtvljivanje određenog područja i vitalna je za mnoge manje zahvate. Vrste uključuju:

1. topikalna anestezija – nanesena izravno na kožu ili sluznicu, pruža privremenu obamrlost; obično se koristi za manje zahvate na koži ili stomatološke radove

2. infiltracijska anestezija – ubrizgava se izravno u tkiva oko područja koje treba utrnuti; često se koristi u stomatološkim zahvatima i manjim operacijama.

Opća anestezija

Opća anestezija uključuje nekoliko metoda za postizanje nesvjestice i osiguravanje bez osjeta tokom većeg zahvata:

1. inhalacijska anestezija – primijenjena kroz masku ili cijev za disanje, uključuje plinove poput dušikovog oksida ili sevoflurana

2. intravenska anestezija – daje se IV linijom; lijekovi poput propofola ili ketamina koriste se za brzo izazivanje nesvjestice.

Spinalna i epiduralna anestezija – razlike

I spinalna i epiduralna anestezija koriste se za regionalno ublažavanje boli, ali se razlikuju u primjeni i učincima:

1. spinalna anestezija – ova vrsta uključuje ubrizgavanje anestetika u cerebrospinalnu tekućinu koja okružuje leđnu moždinu; omogućuje duboku i brzu anesteziju od prsa prema dolje i obično se koristi za carske rezove i određene operacije

2. epiduralna anestezija – primijenjena u epiduralni prostor oko leđne moždine, ova metoda omogućuje kontinuiranu infuziju anestetika i može se prilagoditi prema potrebi; često se koristi za ublažavanje porođajne boli i pruža dugotrajnije olakšanje.

Odabir prave vrste anestezije

Odabir odgovarajuće vrste anestezije uključuje suradnju između pacijenta i zdravstvenog tima. Faktori poput prirode postupka, historije zdravlja pacijenta i osobnih preferencija igraju ključnu ulogu u ovom procesu donošenja odluka.

Primjerice, opća anestezija može biti potrebna za opsežne operacije, dok lokalna ili regionalna anestezija mogu biti dovoljne za manje invazivne postupke.

U stomatološkim uvjetima izbor između lokalne i sedativne anestezije često ovisi o složenosti postupka i razini udobnosti pacijenta. Kad je u pitanju carski rez, izbor između spinalne i epiduralne anestezije ovisit će o specifičnim potrebama porođaja i stanju pacijentice.

Temeljitim razgovorom o ovim opcijama sa svojim medicinskim stručnjacima možete osigurati sigurnije i ugodnije iskustvo prilagođeno vašim individualnim zahtjevima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.