Poznato je da je meso ribe riznica sastojaka koji unapređuju zdravlje. Oni su izvor proteina, vitamina, minerala i masnih kiselina od neprocjenjive vrijednosti za tijelo.
Pečenje, roštiljanje ili kuhanje na pari su nesumnjivo najzdraviji načini pripreme ribe. Međutim, ako želimo da poslužimo hrskavu ribu, moramo zapamtiti da nije svako ulje pogodno za upotrebu na visokim temperaturama.
- Suncokretovo ulje apsolutno nije pogodno za prženje bilo čega - upozorava Selina Kinička, dijetetičar i trener za ishranu u Medicinskom centru Damjan.
Za prženje ribe najbolje je izabrati ulje repice, može biti i rafinisano maslinovo ulje.
Da li ulje utječe na svojstva ribe
Zašto suncokretovo ulje nije pogodno za prženje ribe? Riječ je o proporciji omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Doze koje se nalaze u ribi su prikladne za tijelo, ali ulje može poremetiti ovu ravnotežu i negativno utjecati na vaše zdravlje.
Suncokretovo ulje sadrži mnogo više omega-6 masnih kiselina i zanemarive količine omega-3.
Višak omega-6 kiselina može dovesti do pojačane upale u tijelu, povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka. Ako želite da počnete sa suplementacijom omega-3, možete se odlučiti za jedan od dijetetskih suplemenata dostupnih u svakoj apoteci.
Odnos kiselina
- Odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina je veoma važan. Bilo bi dobro da bude 1:4. Riba je bogata omega-3, dok većina ulja sadrži više omega-6. Što više ulja dodamo, to više pogoršavamo odnos kiselina, a samim tim smanjujemo i upotrebu omega-3 masnih kiselina u organizmu - objašnjava Selina Kinička.