Riba koju ispržite u tavi je možda najukusniji način za pripremu, a ako želite da bude savršeno hrskava i zlatna izvana, a meka i sočna iznutra onda pratite sljedeće savjete.
Osnovna pravila
Ukoliko dosad niste upoznati sa ovih pet malih savjeta, velike su šanse da završite sa razočaravajućim "mokrim" ribljim fileom ili, što je još tužnije, svim onim zlatnim hrskavim ukusima zaglavljenim na dnu tave.
Zato, prije nego što se bacite na spremanje, pročitajte ovih osnovnih par pravila kako da ispečete ribu u tiganju savršeno svaki put.
Uvijek koristite tešku tavu koja ne mora da bude neprijanjajuća, ali mora da bude teška. Prije nego dodate ulje, prvo zagrijte tavu. Ako se desi da se file ribe malo zalijepi, ne pomjerajte ga dok se prirodno ne oslobodi. Prije prženja ribu dobro osušite i otresite višak brašna.
Idealan recept
Sastojci: 2 tanka riblja fileta, sa kožom ili bez, so, biber, 50 g brašna, 1 kašičica aleve paprike, 3 kašike ulja, a za ukras kriške limuna i sitno sjeckani peršun.
Priprema:
1. Dobro osušite filete sa papirnim ubrusima. Ovo je posebno važno ako koristite odmrznutu ribu
2. Dobro začinite sa obje strane sa soli i biberom
3. Pomiješajte brašno i začinsku papriku na tanjiru
4. Ribu sa obje strane spustite u brašno i čvrsto je pritiskajte da prione, a potom dobro protresite da uklonite sav višak.
5. Zagrijte tešku tavu na srednje jakoj vatri dok ne vidite da se pomalo dimi. Tek tada dodajte ulje i razlijte po dnu tave.
6. Dodajte ribu u tavu. Odmah bi trebalo da zacvrči. Lagano protresite posudu da biste pomjerili ribu.
7. Pecite dva minuta dok ne postane zlatna i hrskava, lagano pritiskajući odozgo filete, a zatim ih okrenite.
8. Pecite drugu stranu još dva minuta dok ne postane hrskava i odmah je potom uklonite sa strane i stavite na papirni ubrus da upije eventualni višak ulja.
10. Ako vam riba prebrzo porumeni, samo nakratko skinite tavu sa šporeta.
Poslužite ribu odmah toplu sa kriškama limuna i ukrasite sa mirođijom ili peršunom, ako koristite.