Ne postoji osoba kojoj nisu potekle suze dok sjecka crni luk i ljudi se često pitaju kako do ovoga dolazi.
Suze koje se pojave dok sjeckamo crni luk nisu rezultat emotivne reakcije na njegovu upotrebu u kuhinji, već su zapravo odgovor na hemijski proces koji se odvija kada presiječemo njegove slojeve.
Hemijski proces
Crni luk sadrži aminokiseline i sumporne spojeve, koji su stabilni sve dok se luk ne presiječe. Sječenjem luka oštećujemo njegove ćelije, čime oslobađamo enzime koji reaguju sa sumpornim spojevima i formiraju plin nazvan propanetial-S-oksid. Kada ovaj plin dođe u kontakt s vlažnom površinom naših očiju, pretvara se u sumpornu kiselinu. Ova blaga kiselina iritira oči, što izaziva suzenje kao odbrambeni mehanizam koji pomaže da se iritanti isperu iz očiju.
Zanimljivo je da su ljudi tokom vremena razvili različite metode kako bi izbjegli suzenje prilikom sječenja luka. Neki od savjeta uključuju:
- sječenje luka pod tekućom vodom
- korištenje oštrog noža za smanjenje oštećenja ćelija
- stavljanje luka u frižider prije sječenja kako bi se smanjila količina oslobađanja plina
- nošenje naočala za plivanje tokom sjeckanja
- uključivanje aspiratora da usisa zrak
- vlažan ubrus kod daske za sječenje.
Ima li nade za luk bez suza
Naučnici su dugo vremena mislili da je krivac za naš plač enzim zvan aliinaza, koja je jedna od mnogih hemikalija odgovornih za karakterističan okus luka. Međutim, ta hipoteza se pokazala pogrešnom 2002. godine, kada je tim istraživača iz Japana otkrio ranije nepoznatu supstancu u povrću koju su nazvali sintaza suznog faktora ili LFS.
Zašto je to važno? Pa, kao što je tim predložio u svom radu, "možda je moguće razviti luk bez suzenja koji i dalje zadržava svoj karakterističan okus i visoku nutritivnu vrijednost smanjenjem aktivnosti ovog enzima sintaze. Drugim riječima, možda ćemo jednog dana moći da uzgajamo luk koji nas ne rasplače svaki put kada ga isiječemo, piše 24sedam.rs.
Dakle, iako nas crni luk može rasplakati kao scena iz sentimentalnog filma, suze su zapravo dokaz nevjerovatne hemijske interakcije koje se odigravaju pravo na našoj kuhinjskoj dasci. Sljedeći put kada vam oči zasuze dok sjeckate luk, sjetite se da je to samo vaše tijelo koje se bori protiv malenih hemijskih izazivača koji nastaju prilikom pripreme vašeg omiljenog jela, piše IFL Science.