Konzumiranje velikih količina industrijski obrađene hrane i pića, posebno ako su ove namirnice vještački zaslađene, može biti povezano s razvojem depresije.
To je pokazalo je novo istraživanje o ženama. Naime, ova studija ukazuje na direktnu vezu između konzumiranja visoko prerađene hrane i depresije, što može dovesti do čak 50 posto većeg rizika za pojedince koji konzumiraju devet ili više porcija takve hrane dnevno u poređenju s onima koji konzumiraju četiri ili manje, rekao je Gunter Kuhnle, profesor nauke o hrani i ishrani na Univerzitetu Reading u Velikoj Britaniji, koji nije bio uključen u istraživanje, piše B92.
Visoko prerađena hrana uključuje gotove supe, sosove, smrznute pizze, gotova jela i hranu kao što su viršle, kobasice, pomfrit, gazirana pića, torte iz prodavnice, bombone, sladoled i drugi proizvodi koji sadrže vještačke aditive.
- Naša studija se fokusirala na analizu odnosa između ishrane i povećanog rizika za novu epizodu depresije - rekli su koautori studije dr. Endrju T. Čan i Danijel K. Podolski, profesori medicine na Medicinskom fakultetu Harvarda.
Dodali su da postoji mogućnost da visoko prerađena hrana može dodatno pogoršati stanje pojedinaca koji već pate od hronične depresije.