Nije tačno reći da su sve masti iste i da su sve štetne. Ako se bojite masti i maslaca, kanalizirate svoje strahove u krivom smjeru. Masnoće kojih se doista trebate bojati kriju se iza naziva trans masti, koje se na etiketi pojavljuju kao djelimično hidrogenizirano ulje.
Trebali bismo ih izbjegavati, a riječ je o prerađenim biljnim masnoćama koje naše tijelo ne doživljava kao „prijateljske“. Neke države su ih potpuno zabranile jer se pokazalo da doprinose riziku od začepljenja arterija i loše su za srce.
Ako se pitate zašto ih, ako su već toliko štetni, prehrambena industrija toliko koristi, odgovor je vrlo jednostavan – jeftiniji su!
Kupovne grickalice i keksi
Umjesto da ih kupujete, ispecite ih sami – barem ćete znati od čega su napravljeni.
Smrznuta hrana
I smrznute pite, peciva, pa čak i riblji štapići sadrže tran smasti.
Margarin
Samo jedna kašičica margarina sadrži 2,8 grama trans masti i 2,1 gram zasićene masti. Međutim, neki proizvođači proizvode margarin s nižim udjelom trans masti, pa obratite pažnju na sastojke.
Kupovne supe
U kupovnim supama ima puno trans masti. A tu je i nepovredivo pravilo – jedite hranu pripremljenu kod kuće.
Brza hrana
Prženi krompirići, piletina i druga pržena hrana u restoranima brze hrane se obično prže u industrijskom ulju, piše Stil.