Ako se brinete zbog viška kalorija koje unosite hljebom, stručnjaci su otkrili trik kojim ćete jednostavne ugljikohidrate u hljebu pretvoriti u one zdravije, ''rezistentne''. Ne morate brinuti ako pojedete krišku ili dvije hljeba dnevno, ali ako ga se ne možete odreći, možda će vam biti lakše.
Stavite ga u zamrzivač
Kada kupite ili ispečete hljeb, stavite ga u zamrzivač. Zašto? Zato što, kao i kuhanje i hlađenje, smrzavanje škrob pretvara u otporni škrob. Zvuči nevjerovatno, ali to znači da vaše tijelo dobiva puno manje kalorija od hljeba. Zapravo, otporni škrob hrani vaše crijevne bakterije umjesto da vas deblja, piše BBC.
Ubrzava metabolizam
Najveći problem s bijelim hljebom je taj što on zbog visokog glikemijskog indeksa prebrzo otpušta energiju, tako da podiže nivo šećera u krvi. Ipak, oni koji nemaju porodičnu historiju dijabetesa ne trebaju izbjegavati bijeli hljeb, koji je idealno jesti za doručak, jer tad ubrzava rad metabolizma, kažu naučnici.