Često se diskutira o tome koliko su jaja zdrava. Studija iz 2019. objavljena u JAMA-i otkrila je da je konzumiranje previše jaja povezano s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti od svih uzroka. S druge strane, studija iz 2022. objavljena u časopisu „Nutrients“ navela je da "holesterol u hrani nije razlog za zabrinutost zbog rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti", što znači da "namirnice koje su označene kao izvori visokog holesterola, uključujući jaja, mogu biti korisne zbog svojih hranjivih tvari".
90 posto vode i 10 posto proteina
Osim toga, ponekad nailazimo na savjet da, ako želimo izbjeći potencijalne zdravstvene probleme, konzumiramo samo bjelance, a ne cijelo jaje. Ima li to smisla?
Prema dijetetičarki Ejmi Margiles (Amy S. Marguiles), bjelance se sastoji od oko 90 posto vode i 10 posto proteina.
- Riječ je o visokokvalitetnom proteinu, što znači da opskrbljuje kompletne esencijalne aminokiseline za različite tjelesne funkcije - kaže ona za „Living Fit“.
Bjelance može biti izvrsna hrana za osobe koje slijede niskokaloričnu dijetu jer jedna porcija sadrži manje od 20 kalorija. S druge strane, žumance velikog jajeta ima oko 55 kalorija.
Bjelance jača imunološki sistem
- Bjelance je korisno jer osigurava protein albumin, koji gradi i popravlja tjelesna tkiva i jača imunološki sistem. Također pomaže u mobilizaciji tvari putem krvotoka, naročito hormona, enzima, vitamina i minerala – ističe Margiles.
Zašto jesti bjelance umjesto cijelog jajeta
Nekim ljudima možda se ne sviđa okus žumanceta, dok će drugima možda biti potrebna dijeta s niskim udjelom masti. Bjelanca su tada odličan izbor.
- Žumance jajeta sadrži oko pet grama masti, uključujući oko dva grama zasićene masti, što može biti puno ako pripremate recept s više jaja, kao što je omlet. Prosječno veliko žumance jajeta sadrži 210 miligrama holesterola. Znamo da holesterol u prehrani nije glavni problem kada je u pitanju praćenje holesterola, ali omlet od troje jaja znači unos 630 miligrama holesterola, što je dosta ako imate visok holesterol. Prema Američkom udruženju za srce, ljudi s rizikom od srčanih bolesti, koji imaju dijabetes ili koji su imali srčani udar, trebali bi obratiti veliku pažnju na količinu holesterola u svojoj prehrani - poručuje Margiles.
Kako konzumirati bjelance
Za doručak, ručak i večeru možete pojesti omlet od bjelanaca. Možete mu dodati svježe ili smrznuto povrće, nemasni sir. Tako dobivate niskokaloričan i dobro izbalansiran obrok.