VRIJEME

U Srbiji i dalje na snazi crveni alarm za toplotni val

Izvanredna situacija zbog visokih temperatura i smanjenog doticanja vode ranije je proglašena u Gornjem Milanovcu i Sjenici

Toplotni val u Srbiji. Fena

FENA

16.8.2024

U Srbiji je i dalje na snazi crveni alarm za toplotni val – izuzetno opasno vrijeme a zbog problema u vodoopskrbi proglašena je izvanredna situacija u tri općine.

Srbijanski hidrometeorološki zavod upozorio je u petak da će do kraja sedmice biti veoma toplo, a do nedjelje očekuju se temperatura od 37 do 41 stepen, dok bi početkom iduće sedmice moglo doći do manjeg pada temperature.

Na teritoriju općine Majdanpek proglašena je vanredna situacija zbog jakog i dugotrajnog toplotnog vala koji je uzrokovao nestašicu vode za piće i smanjenu isporuku vode građanima.

Zbog nestašice vode građanima je zabranjena nenamjenska upotreba vode za piće i vode iz vodotokova koji su pritoke rijeke Pek za vrtove s povrtlarskim i drugim kulturama, za pranje ulica i javnih površina, pranje automobila, zalijevanje cvijeća, travnjaka i slično.

Izvanredna situacija zbog visokih temperatura i smanjenog doticanja vode ranije je proglašena u Gornjem Milanovcu i Sjenici.

Građane se savjetuje i da obuku prozračnu i svijetlu odjeću od prirodnih materijala i laganu obuću, da zaštite glavu od direktnog sunca, te da djecu i životinje ne ostavljajte same na suncu i u vozilima, a rashladni uređaj namjeste na temperaturu sedam Celzijevih stupnjeva nižu od vanjske.

Visoke temperature mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Savjetuje se rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.