BIT ĆE OPET VRUĆE

BiH na pragu trećeg toplotnog vala: Ljeto ne posustaje

Prema prognoznim modelima, temperature u narednih 10 dana bit će u konstantnom porastu, kaže Krajinović

Mostar. Avaz

Meliha Smajkic

8.8.2024

Ljeto ne posustaje! Da će dani biti sve vrući i da smo, praktično, na pragu novog, trećeg toplotnog vala, potvrdio nam je Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Bit će i kiše

- Prema prognoznim modelima, temperature u narednih 10 dana bit će u konstantnom porastu. Trenutno je ugodno u odnosu na ono što nam predstoji u tim narednim danima. Očekujemo da već tokom vikenda temperature zraka dođu u granice toplotnog vala - rekao nam je Krajinović.

Kada su u pitanju temperature zraka koje nas očekuju, Krajinović je naveo da će maksimalne vrijednosti biti između 33 i 39 stepeni. Od 11. do 15. avgusta temperature zraka, naveo je, kretat će se od 35 do 40 stepeni, a na jugu i na sjeveru i poneki stepen više.

Usto, od 13. avgusta, naveo je, očekuju se kraći periodi s pljuskovitim padavinama, što će dovesti do toga da relativna vlažnost bude dosta visoka.

- Tako će osjet nelagode biti dosta izražen zbog sparine i to je još jedan od faktora zbog kojih će vrijeme biti dosta teško. Međutim, te padavine neće biti dovoljne da poprave hidrološku sliku, a suša je nešto s čime se suočavamo od sredine juna do danas - dodao je on.

Nema rekorda

Iako slijede natprosječne temperaturne vrijednosti, Krajinović je naglasio da će se one kretati ispod rekordnih za avgust.

Krajinović: Određeni rizici. Facebook

- Naravno, temperature zraka koje očekujemo donijet će određene rizike, kako po zdravlje ljudi tako i za sve aktivnosti na otvorenom. I dalje su rizici za požare dosta visoki, jer ove pljuskovite padavine koje očekujemo pratit će grmljavina, što je još jedan od faktora zbog kojih se moramo zabrinuti. Dakle, vrijeme u narednih desetak dana bit će dosta rizično i izazovno za sve nas, ali generalna slika jeste da nas očekuje izuzetno topao period s vrlo visokim temperaturama zraka - zaključio je Krajinović.

Rizici zbog ambrozije

Krajinović je upozorio na to da su u ovom periodu izraženi rizici zbog alergija koje izaziva ambrozija.

- Meteorološke prilike tokom ove godine pogoduju pojavi alergija nešto ranije nego što je to uobičajeno. Ambrozija je u fazi cvjetanja, a jedna je od najopasnijih alergenih biljaka - naveo je Krajinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.