NOVA DEMOKRATSKA STRANKA

Nove sramne izjave iz Srbije: Stanković otvoreno negirao genocid u Srebrenici

Izjavio je kako se RS brani na Kosovu

Miloš Stanković. YouTube

N. Aj.

26.7.2024

Miloš Stanković, član Predsjedništva Nove Demokratske stranke u Srbiji, govorio je Danas o iskopavanju litija, i političkim prilikama u regionu.

No, Stanković je iskoristio priliku i za negiranje genocida u Srebrenici, a kazao je i kako se Republika Srpska danas brani na Kosovu.

- Ne mogu da dovedem u vezu borbu za temeljna pravna načela i prava i obaveze koje iz njih proističu, a to su, između ostalog, insistiranje na primjeni Rezolucije SB UN 1244, Ustava Republike Srbije i izvornog Dejtonskog sporazuma sa, kako vi kažete, „srpskim nacionalizmom“.

Riječ je, zapravo, o borbi za univerzalne vrijednosti, koje predstavljaju temelj civilizovanog svijeta – vladavinu prava, ljudska prava i mirno rješavanje sporova. Prava srpskog naroda u Republici Srpskoj, opstanak Republike Srpske i izvorni Dejtonski sporazum danas se brane na Kosovu.

Stoga je posljednji čas za odlučno i nedvosmisleno odbacivanje francusko-njemačkog plana i Ohridskog aneksa, za proglašenje Kosova za privremeno okupiranu teritoriju i za jasan stav da se pomirenje u regionu ne može ostvariti parcijalnim i neistinitim posmatranjem historijskih procesa.

Uvrijedljivo je i za naš i za druge narode, istinske žrtve genocida u 20. vijeku, da se srpskom narodu nameće krivica za zločin genocida koji se u Srebrenici nije dogodio. Novi DSS je podnio Narodnoj skupštini Republike Srbije prijedlog rezolucije o Srebrenici, čijim bi se usvajanjem najviše predstavničko tijelo u našoj zemlji jasno odredilo da se ratni zločin u Srebrenici, sličan onom koji su prethodno činile bošnjačke snage u Bratuncu i Srebrenici, ne može kvalifikovati kao genocid, kazao je, između ostalog, Stanković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.