PETODNEVNI DOGAĐAJ

U Goraždu otvorena “Sedmica kulture": Planirano niz događaja

"Sedmica kulture“ prvi je događaj ove vrste u organizaciji Fonda za kulturno-umjetničko stvaralaštvo "Kulturica“

"Sedmica kulture" Goražde. FENA

FENA

14.8.2024

Fond za kulturno-umjetničko stvaralaštvo iz Goražda “Kulturica” organizator je petodnevnog događanja pod nazivom “Sedmica kulture", a u periodu do 18. augusta planiran je niz događaja.

Sedmica kulture započela je likovnom izložbom slika tri studentice grafičkog dizajna iz Sarajeva Elme Nukić, Emine Numanović i Anje Sterga, čiji radovi svjedoče o snazi umjetničkih izraza tri mlade umjetnice.

-Odlučili smo da se posvetimo i ovom vidu umjetnosti i kontaktirali smo mlade umjetnice sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu koje su nam izašle u susret i ustupile svoje radove. Imale su želju da dođu u Goražde, međutim spriječene su iz privatnih razloga. One su grafičke dizajnerice i radovi od dvije umjetnice istražuju moderno sa tradicijom, koliko se stvari prilagođavaju i mjenjaju i koliko zapravo taj tradicionalni identitet treba i ostaje u nama. Radovi od treće umejtnice se više baziraju na ono što se nalazi u nama i koliko se mi kao osobe mijenjamo u svom odrastanju - pojasnila je predsjednica Vijeća mladih Grada Goražda Vildana Bašić.

"Sedmica kulture“ prvi je događaj ove vrste u organizaciji Fonda za kulturno-umjetničko stvaralaštvo "Kulturica“. U narednom danima će biti održane i dječije radionice uz promociju slikovnica, teatarske predstave, projekcije filmova i slično.

- Ovo je prva aktivnost Sedmice kulture i mi se nadamo da ćemo podići svijest i o važnosti ovakvih izložbi i koliko je bitno da budu posjećene, jer i ovo je jedan od načina da se obrazujemo i u ovom smjeru, tako da smo Sedmicu počeli i završavamo uz izložbu - kazala je Bašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.