KOMENTAR DANA

Prst u oko

Na ignoriranje države BiH i prijetnje suverenitetu ne mogu odgovarati političke partije i njihovi lideri, već to trebaju činiti institucije ove zemlje

Pripadnici MUP-a Srbije. Facebook

Alen Bajramovic

22.7.2024

Najava dolaska pripadnika MUP-a Srbije ponovo je uzburkala političku scenu u BiH i regionu, a medijski prostor ispunila izjavama i reakcijama pozvanih i nepozvanih, nadležnih i onih koji to nisu, upućenih u međudržavne sporazume i državne propise i onih koji ih nisu ni pročitali, svih što su u još jednoj temi prepoznali dobru priliku da poziciji, opoziciji ili drugom entitetu ili državi gurnu prst u oko. Dok su jedni upućivali dobrodošlicu i najavljivali cvijeće za policajce iz Srbije, drugi su u dolasku šestero Srbijanaca prepoznali novu agresiju na BiH, pa su i pozivi NATO-u i EUFOR-u na dejstvo već bili pripremljeni.

I dok su između čelnika stranaka razmjenjivane optužbe jesu li teren MUP-u Srbije pripremili trojka ili Izetbegović i Komšić, građanin BiH u svemu je mogao uočiti samo konfuziju, disfunkcionalnost, neznanje i nedostatak koordinacije i jasnog institucionalnog odgovora na rukavicu bačenu iz Beograda.

Temperaturu u javnom prostoru je snizio onaj što je do tada vatru i raspirivao. Uz odluku da policajci iz Srbije, ipak, neće krenuti prema Banjoj Luci, Trebinju i Foči, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić usput je optužio "bošnjačke političare" da od najnormalnije stvari prave političke spletke i prijetnje. Samo neznalici Dačić je izgledao uvjerljivo u ulozi političara koji smiruje tenzije i rješava problem koji je sam proizveo.

Nekoliko lekcija trebalo bi biti naučeno od subote. Na ignoriranje države BiH i prijetnje suverenitetu ne mogu odgovarati političke partije i njihovi lideri, već to trebaju činiti institucije ove zemlje. Mogu i političari, ali ponovo smo se uvjerili da njihove reakcije ne ulijevaju nimalo sigurnosti ni optimizma.

S druge strane, bez obzira je li takvo nešto dio nekakvih memoranduma ili zaključaka svesrpskih sabora, Beograd i Banja Luka moraju shvatiti da RS nije država i da bez kontakta s glavnim gradom BiH i u svijetu uobičajena razmjena policajaca preraste u međudržavni incident. Bez uvažavanja ove države čak će i let helikoptera za gašenje požara naići na glasne, nekoordinirane, možda ponekad i pretjerane, ali opravdane reakcije Sarajeva.

Nema drugog načina osim resetiranja odnosa Beograda i Sarajeva, susreta državnih delegacija i početka dugo najavljivanog procesa rješavanja otvorenih pitanja. Sve drugo će možda donijeti neki dnevnopolitički poen, a građane obiju zemalja čvrsto zakovati za evropsko dno kojem smo jako blizu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.