SLIJEDI ROČIŠTE

Uhapšen muškarac koji je prijetio smrću Kamali Haris: Pronađene i islamofobične objave

Također je nazvao pogrdnim imenima i da se nada da će umrijeti u agoniji

Osim Haris, prijetio i drugim visokim službenicima. AP/Alastair Grant

Dž. R.

6.8.2024

Muškarac iz Virdžinije prijetio je smrću potpredsjednici i demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinji Kamali Haris (Harris), a ubrzo je uhapšen i optužen.

Pronađene objave

Frenk Lusilo Kariljo (Frank Lucio Carillo) uputio je više prijetnji Haris, predsjedniku Džo Bajdenu (Joe Biden) i direktoru FBI-a Kristoferi Reju (Christopher Wray), na desničarskoj platformi društvenih medija Gettr.

FBI je pronašao 4359 Karilovih objava koje su ciljale na različite javne dužnosnike, uključujući Haris.

U nekoliko objava, Karilo je navodno prijetio da će Kamali Haris iskopati oči te je opisivao razne načine na koje je želio ubiti potpredsjednicu. Također je nazvao pogrdnim imenima i rekao da se nada da će umrijeti u agoniji.

Karilu je pronađena i jedna islamofobična objava iz 2023. kada je napisao da bi ljudi trebali “izaći van s oružjem i ubiti sve muslimane”.

Sam priznao

Kad su agenti FBI-a prvi put stigli u Karilovu kuću zbog objava na društvenim mrežama, on je pitao jesu li bili tamo "zbog internetskih stvari" te je priznao da je sam objavljivao prijetnje i uvrede.

U kući su mu pronašli i dva komada vatrenog oružja, a sada slijedi ročište na kojem će se odlučiti hoće li Karilo ostati i dalje iza rešetaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.