OTVORENO

Ivica Puljić za "Avaz": Kamala Haris rekla šta Amerikanci misle, vršit će jače pritiske na Tel Aviv

Jasno je stavila do znanja da se mora ukazati na to da Izrael koristi pretjeranu i neselektivnu silu

Netanjahu i Haris: Održali sastanak. AP

Nerma Ajnadžić

27.7.2024

Dok su Jevreji protestirali u i oko zgrade Kongresa SAD u Vašingtonu, tražeći da Amerika prestane naoružavati Izrael, a premijera te zemlje nazivali zločincem, aktuelni predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) i potpredsjednica Kamala Haris (Harris) održali su sastanke s Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu).

Poražavajuće je

Haris, koja je potencijalna kandidatkinja demokrata za predsjednicu SAD na predstojećim izborima, izašla je pred novinare i mnoge iznenadila izjavom o Gazi, pozitivno ili negativno.

- Izrael ima pravo da se brani, a važan je i način na koji to čini. Ono što se dogodilo u Gazi u proteklih devet mjeseci je poražavajuće. Ne možemo skrenuti pogled pred ovim tragedijama. Ne možemo sebi dozvoliti da otupimo na patnju i neću šutjeti – poručila je odlučno.

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz SAD, za „Dnevni avaz“ je poručio kako je Haris rekla ono što većina Amerikanaca misli.

- Rekla je otvoreno ono što predsjednik Bajden ne bi rekao otvoreno, ali zasigurno je to nasamo rekao Benjaminu Netanjahuu. Nije tajna da američki predsjednik i izraelski premijer imaju ozbiljna neslaganja o napadu na Gazu i tamošnje humanitarne situacije. Džo Bajden je nekoliko puta pokušao zaustaviti izraelske operacije većih razmjera s ciljem zaštite civila u Gazi. Netanjahu je neke pokušaje odmah odbacio, a na nekoliko američkih prigovora je jednostavno jednu veliku vojnu operaciju razbio na dvije ili tri manje. Rezultat je gotovo 40.000 mrtvih ljudi, a pola od toga - djece. Kamala Haris ima drugačiju retoriku, zasigurno će vršiti jače pritiske na Tel Aviv, tražit će obustavu napada i pružanje pomoći civilima. Ona se zalaže za rješenje s dvije države - Izrael i Palestina. Isto kao i Bajden – kazao nam je Puljić.

„Ja neću šutjeti“, citirao je Puljić američku potpredsjednicu, istakavši da ona, prije svega, traži zaštitu civila.

- Njeni komentari se podrobno analiziraju uz pitanje hoće li ona imati drugačiji pristup od Bajdena. Nakon susreta s Netanjahuom je izjavila: „Ono što se dogodilo u Gazi u proteklih devet mjeseci je uništavajuće. Slike mrtve djece i očajnički gladnih ljudi koji traže sklonište, neki od njih razmješteni po drugi, treći ili četvrti put”. Naglasila je da Izrael ima pravo na odbranu te je osudila Hamas – rekao je Puljić.

Puljić: Jedino je Haris izašla pred novinare. Screenshot

Posebno je potcrtao tu izjavu Haris o Hamasu u kojoj je rekla da je to „brutalna teroristička organizacija koje je otpočela rat i koja je počinila strašne seksualne zločine“.

Neselektivna sila

- No, jasno je stavila do znanja da se mora ukazati na to da Izrael koristi pretjeranu i neselektivnu silu. Zanimljivo je da je jedino Kamala Haris izašla pred novinare s izjavom nakon susreta s Netanjahuom. Nisu to učini ni predsjednik Bajden ni izraelski premijer, koji su imali odvojeni sastanak – poručio je Puljić.

Dodao je da analitičari smatraju da će retorika Haris o Izraelu i Gazi biti oštrija.

- Da će biti više kritična prema Izraelu, što ne znači da će doći do drastične promjene američke politike na Srednjem istoku. Ona ima još tri mjeseca da uvjeri američke glasače da je prava osoba za Bijelu kuću, a to neće učiniti preko vanjske politike nego kroz unutrašnje američke teme i probleme. Eventualni uspjeh, uvođenje primirja, sigurno bi pomoglo u njenim nastojanjima u predizbornoj kampanji, ali neće biti ključni razlog za uspjeh ili za neuspjeh na izborima - zaključio je Puljić.

Sramotna mrlja

Puljić je komentar za „Avaz“ dao u petak poslijepodne po našem vremenu, a tada je već uveliko bio planiran sastanak Netanjahua s Donaldom Trampom (Trump) na Floridi.

- Njegovi „politički sateliti“ u Kongresu su 58 puta ovacijama prekidali Netanjahuov govor kojem nisu prisustvovali ni Kamala Haris ni Nensi Pelosi (Nancy) ni Berni Sanders (Bernie) ni Aleksandria Okasio-Kortez (Alexandria Ocasio-Cortes)... Takvo podaničko i nehumano ponašanje republikanaca ostat će zabilježeno kao sramotna mrlja u američkoj povijesti – istakao je Puljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.