NAJVEĆA RAZMJENA

Bajden i Haris dočekali američke zatvorenike oslobođene u razmjeni s Rusijom

Ukupno 10 Rusa, uključujući dvoje maloljetnika, razmijenjeno je za 16 Amerikanaca i Rusa zatvorenih u Rusiji

Bajden i Haris. AP

FENA

2.8.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i potpredsjednica Kamala Haris (Harris) dočekali su u četvrtak novinara Evana Gershkovicha i još dvoje Amerikanaca koji su se vratili na tlo SAD-a nakon što ih je Rusija oslobodila u najvećoj razmjeni zarobljenika između dviju zemalja od Hladnog rata.

Bajden i Haris, koja je najvjerovatnije i predsjednički kandidat demokrata nakon što je predsjednik odustao od izbora 2024., dočekali su ih u bazi Andrews u blizini Washingtona, prenosi France 24.

Reportera Wall Street Journala Gershkovicha, bivšeg američkog marinca Paula Whelana i novinarku Alsu Kurmasheva dočekali su i njihove porodice i prijatelji.

Oni su bili među dvadesetak zatvorenika oslobođenih ranije u četvrtak u najvećoj razmjeni zatvorenika između Istoka i Zapada od Hladnog rata.

Četvrti oslobođeni zatvorenik, Vladimir Kara-Murza, ruski kritičar Kremlja s prebivalištem u SAD-u, također je bio među oslobođenima, ali se zasebno vraćao u Sjedinjene Države.

Ukupno 10 Rusa, uključujući dvoje maloljetnika, razmijenjeno je za 16 Amerikanaca i Rusa zatvorenih u Rusiji.

- Njihova brutalna muka je gotova - rekao je Bajden ranije na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, uz presretne obitelji oslobođenih zatvorenika.

Haris je ranije pozdravila njihovo oslobađanje nakon "užasnog izvrtanja pravde".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.