"BIJESAN SAM NA NJIH"

Bajdenov bliski saradnik otkrio razlog zbog kojeg je predsjednik SAD odustao od trke za novi mandat

Ričmond je pojasnio svoje izjave o nedostatku značajnih doprinosa Bajdenovoj kampanji

Bajden i Haris. Platforma X

N. H.

27.7.2024

Kopredsjedavajući sada već nepostojeće kampanje Džoa Bajdena (Joe Biden) izjavio je da je ljut na velike donatore koji su odlučili da mu uskrate svoje donacije i sugerirao da su oni ti koji su prisilili predsjednika SAD da odustane od pokušaja reizbora, javlja Fox News.

Nakon Bajdenove objave u nedjelju da se neće kandidovati za drugi mandat, kopredsjedavajući njegove kampanje Sedrik Ričmond (Cedric Richmond) je rekao za CNN da su bogati donatori "stvorili samoispunjujuće proročanstvo" nakon Bajdenovog loše ocijenjenog nastupa u debati.

- Ne možete pobijediti bez novca, a onda bi oni upirali prst u kandidata. Krivili bi Bajdena - Za predsjednika koji je postigao toliko toga, to je bila situacija bez pobjede - rekao je.

Ričmond je također imao jasnu poruku za one koji su se udaljili od Bajdena: "Sada ti donatori treba da se potrude."

Tokom gostovanja na CNN-u, Ričmond je pojasnio svoje izjave o nedostatku značajnih doprinosa Bajdenovoj kampanji.

- Da li sam bio ljut na velike donatore? Apsolutno - rekao je.

Glavna osoba zadužena za prikupljanje novca kod demokrata, Linzi Li, izrazila je sličan osjećaj prije Bajdenove objave, rekavši za Fox News Sunday da je postajalo sve teže prikupljati donacije za Bajdena.

- Prikupljanje sredstava – veliko prikupljanje sredstava se usporilo. Ljudi – glavni donatori koji su obećali čekove s ogromnim iznosima, i pričama o šestocifrenim, sedmocifrenim čekovima, odjednom su nestali, nestali s lica zemlje, povukli svoja obećanja - rekla je Li.

Li je također rekla da bi, ako bi se Bajden povukao, bila "katastrofalna greška" i "politička neodgovornost" preskočiti potpredsjednicu Kamalu Haris (Harris).

Haris je prikupila 100 miliona dolara od nedjelje – kada je Bajden okončao kampanju za reizbor i podržao svoju potpredsjednicu da ga naslijedi kao predsjedničku kandidatkinju Demokratske stranke – do ponedjeljka navečer, objavila je njena kampanja u utorak ujutro.

Kampanja Haris je također istakla da su prikupljanje sredstava nakon toga došlo od više od 1,1 miliona jedinstvenih donatora, od kojih je 62 posto njih prvi put doniralo.

Jednodnevni priliv sredstava je lako nadmašio gotovo 53 miliona dolara koje su kampanja bivšeg predsjednika Trampa (Trump) i Republikanski nacionalni komitet objavili da su prikupili prije skoro dva mjeseca putem njihove onlajn platforme za prikupljanje sredstava u prvih 24 sata nakon što je Tramp osuđen po 34 tačke optužnice za krivična djela na suđenju u Njujorku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.