U TRI RAZLIČITE BANKE

Očajni Orban podigao najveći kredit u historiji Mađarske, poznato i ko mu je posudio novac

Do pozamašnog zaduživanja dolazi u vrijeme kada Budimpešta ulaže napore u produbljivanje veza s Pekingom

Orban i Đinping. Platforma X

N. H.

27.7.2024

Mađarska je ovog proljeća posudila milijardu eura od tri kineske banke, što predstavlja najveći kredit koji je Budimpešta ikad podigla, piše Politico.

Kredit koji su osigurale Kineska razvojna banka, Izvozno-uvozna banka Kine i mađarska podružnica Kineske banke u potpunosti je povučen 19. aprila i mora se vratiti u roku od tri godine. 

Budimpešta se o tom pitanju nije oglašavala, a prvi je o tome izvijestio u četvrtak mađarski poslovni list "Portofolio", što je potvrdila i vladina agencija. 

Do pozamašnog zaduživanja dolazi u vrijeme kada Budimpešta ulaže napore u produbljivanje veza s Pekingom. 

Kineske kompanije dosad su uložile oko 16 milijardi eura u Mađarsku, prema navodima šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta (Szijjarto). 

- Ugovor o zajmu omogućuje finansiranje ulaganja između ostalog u infrastrukturu i energetiku. Transakcija zadržava omjer javnog duga i BDP-a unutar gornje granice od 28,9 posto - rekla je vladina agencija za Portfolio u četvrtak ujutro nakon što su prvi put izvijestila o pozajmici.

U maju je Sijarto također najavio niz zajedničkih projekata s Kinom, uključujući brzu željeznicu do aerodroma u Budimpešti, teretnu željezničku liniju oko glavnog grada Mađarske, te naftovode između Mađarske i Srbije, kao i nuklearnu saradnju.

 - Razvili smo visok stepen međusobnog političkog povjerenja. Naši su bilateralni odnosi najbolji u historiji i krenuli smo na zlatno putovanje - rekao je kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) prije svoje posjete Budimpešti u maju. Nekoliko sedmica kasnije, odmah nakon preuzimanja kormila rotirajućeg Vijeća predsjedavajućeg EU-a, Orban je posjetio kinesku prijestonicu.

Uz mađarski javni dug koji je na rekordnih 140 milijardi eura (73,5 posto BDP-a) i proračunski deficit od 6,7 posto BDP-a, Budimpešti je očajnički potreban novac. Budimpešta još uvijek čeka milijarde eura iz EU fondova.

Novi kineski kredit najveći je udio u državnom dugu, a drugi je također kredit China Eximbank za projekt željeznice Budimpešta-Beograd vrijedan 917 miliona dolara (877 miliona eura na dan izvlačenja).

Iako je Portfolio spomenuo da je kamatna stopa promjenjiva, vlada nije otkrila više pojedinosti o visini kamatne stope, rasporedu otplate ili drugim detaljima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.