JASAN ZNAK

Analitičari nakon podizanja pripravnosti pola miliona vojnika NATO-a: Snažna poruka Rusiji i Kini, poseban status BiH

Posebne probleme imaju zemlje između takvih blokova jer sve teže postaje biti negdje između

Antonio Prlenda i Igor Tabak. Jurica Galoic/PIXSELL

Alen Bajramovic

26.7.2024

Jačanje kapaciteta i podizanje stepena pripravnosti za više od 500.000 vojnika NATO-a dokaz je ozbiljnosti u razumijevanju prijetnji sa istoka, spremnosti da se u svakom trenutku na njih odgovori, a za BiH garancija stabilnosti i mira. Ovo su stavovi vojnih analitičara nakon posljednjih informacija iz sjedišta NATO-a da je Alijansa sprovela najsveobuhvatnije planove odbrane još od vremena Hladnog rata, a koji uključuju više od pola miliona pripadnika vojski zemalja članica.

- Nakon Hladnog rata puno ljudi se pitalo koji je uopće smisao NATO-a, kao odbrambene organizacije, jer su se sve prijetnje smanjile. U međuvremenu, ruska politika je uvelike promijenila stvari na kontinentu, pa i okolnosti u kojima rade i EU, i NATO. Sad se vide prvi rezultati zaokreta kojeg taj veliki NATO brod radi u zadnjih desetak godina i te promjene postaju sve neugodnije onim igračima koji su ih izazvali. Posebno mislim na Rusiju, ali i Kinu, koja se na zadnjem NATO samitu počinje percipirati kao prijetnja. Oni koji su se htjeli igrati blokova sad će dobiti blokovsku igru – kaže Igor Tabak, vojni analitičar i urednik portala Obrana i sigurnost (OBRIS) iz Zagreba.

Posebne probleme imaju zemlje između takvih blokova, dodaje, jer sve teže postaje biti negdje između.

- To najjasnije vidi Srbija, koja je voljela sjediti na više stolica, igrati igrice nesvrstanosti, što je bilo lako i bez puno troškova. Sad nema više puno prostora za nesvrstanost, većina Republika bivše Jugoslavije je u NATO-u, samo jedna tvrdi da je neutralna. BiH je specijalni slučaj, gdje će se, radi dosadašnje uloge međunarodne zajednice, SAD, EU i NATO drukčije postavljati nego u slučaju Srbije. BiH može samo profitirati reformama u skladu s normama koje postavljaju EU i NATO, ali mora željeti biti članica i mislim da to u dogledno vrijeme nije dohvatljivo. Do tada i samo susjedstvo kao dio NATO-a, koje u BIH ima posebne interese, daje dozu sigurnosti i specijalan status u svijetu koji postaje sve jasnije podijeljen – ističe Tabak.

U posljednje vrijeme Rusija i Kina usklađuju svoje vojne vježbe, pa NATO mora pokazati da je spreman parirati njihovom zajedničkom djelovanju, kaže vojno – politički analitičar Antonio Prlenda.

- Dizanjem pola milijuna svojih pripadnika u povišeni stupanj pripravnosti NATO na različitim razinama testira svoje sposobnosti u sigurnosno i politički vrlo složenim vremenima. Ovdje se još uvijek ne radi o pokretima trupa na terenu, već o stavljanju svojih strateških snaga u stanje iz kojeg će takvo pokretanje biti brže i izvedeno u kraćem roku. Na ovaj način također se šalje i poruka Rusiji i Kini da će NATO biti budan i spreman reagirati. Istovremeno se želi pokazati da zemlje, poput BiH, koji su partneri NATO-a neće lako biti prepuštene eventualnim ruskim djelovanjima da nekim incidentima destabiliziraju regiju – kaže Prlenda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.