POBOLJŠANJE ODNOSA

Tramp i Netanjahu sastaju se u petak na Floridi

Sastanak će biti njihov prvi od kraja Trampovog predsjedničkog mandata

Tramp i Netanjahu tokom jednog od prethodnih susreta. AP

FENA

24.7.2024

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp (Trump) ugostit će izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) u petak u svom odmaralištu u Palm Biču na Floridi, saopćio je Tramp u utorak, što je znak da njih dvojica žele poboljšati odnose.

- Veselim se što ću poželjeti dobrodošlicu Bibi Netanjahuu u Mar-a-Lagu u Palm Biču na Floridi - kazao je bivši američki predsjednik u objavi na svojoj društvenoj mreži Truth Social, koristeći Netanjahuov nadimak.

Sastanak će biti njihov prvi od kraja Trampovog predsjedničkog mandata, tokom koga su njih dvojica uspostavili bliske veze, a dolazi u vrijeme napetosti i između Netanjahua i demokratskog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) oko izraelskog rata protiv boraca Hamasa u Gazi.

Tramp je u utorak navečer objavio pismo koje mu je napisao palestinski predsjednik Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) dan nakon što je bivši američki predsjednik ranjen u atentatu na skupu u Pensilvaniji.

Abbas je poželio Trampu "snagu i sigurnost", piše u pismu koje je Tramp objavio. U istoj objavi Tramp je također naveo kako se raduje susretu s Netanjahuom i radu na postizanju mira na Bliskom istoku.

Netanjahu je naljutio Trampa kada je čestitao Bajdenu na pobjedi nad Trampom na izborima 2020. Tramp je lažno tvrdio da su mu izbori ukradeni prevarom glasača.

Netanjahu je zatražio lični sastanak s Trampom tokom njegove ovosedmične posjete Vašingtonu, javio je Politico u ponedjeljak. 

Izraelska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

U govoru u srijedu, Netanjahu će tražiti obnovu podrške Kongresa za izraelske vojne operacije u palestinskoj enklavi. Ove će se sedmice također sastati s Bajdenom i potpredsjednicom Kamalom Haris (Harris), koja je u nedjelju ušla u predsjedničku utrku 2024. nakon što se Bajden povukao.

Čini se da izraelski čelnik pokazuje suzdržanost u vezi s američkim izborima u novembru. Ankete pokazuju da je utrka tijesna. Većina analitičara vjeruje da bi druga Trampova administracija dala Netanjahuu slobodnije ruke u ratu u Gazi.

Netanjahu i Tramp bili su uglavnom ideološki i politički usklađeni tokom Trampovog mandata 2017.-2021. Sjedinjene Države tada su preselile svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, što je bio dugogodišnji konzervativni cilj koji je oduševio Izraelce i razbjesnio Palestince.

Tramp je kritikovao Netanjahua zbog sigurnosnih propusta oko smrtonosnog prekograničnog napada Hamasa na Izrael 7. okotobra i kazao je da Izrael mora brzo osigurati oslobađanje talaca koje je uzeo Hamas i završiti rat u Gazi.

U objavi na društvenim mrežama Tramp je pohvalio Netanjahuovu ulogu u Abrahamovim sporazumima, značajnim sporazumima uz američko posredovanje potpisanim tokom Trampovih godina na vlasti koji su normalizirali bilateralne odnose između Izraela i Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Tokom mog prvog mandata imali smo mir i stabilnost u regiji, čak smo potpisali historijski Abrahamov sporazum - i imat ćemo ga opet - napisao je Tramp na Truth Social.

Naveo je da Haris, kao favorit za demokratsku nominaciju, "ni na koji način nije sposobna zaustaviti" svjetske sukobe, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.