NAZIRE SE POMIRENJE

Fatah i Hamas napravili historijski dogovor

Na samitu je učestvovalo 14 palestinskih frakcija, među kojima je i Fatah, koji predvodi Palestinsku samoupravu, kao i Hamas i Islamski džihad

Mahmud Abas. AP

S. S.

22.7.2024

Na sastanku u Pekingu palestinske frakcije su postigle dogovor o formiranju vlade jedinstva s ciljem uspostavljanja palestinske države i okončanja okupacije, pišu palestinski mediji.

U saopćenju objavljenom na kraju današnjeg sastanka, predstavnici različitih frakcija saglasili su da formiraju privremenu vladu nacionalnog jedinstva i da ujedine institucije na Zapadnoj obali i Gazi, da započnu rekonstrukciju Pojasa Gaze i da se pripreme za održavanje općih izbora što prije.

Nije naveden datum za izbore i formiranje nove vlade, ali se u saopćenju navodi da će biti utvrđen raspored, piše Times of Israel.

U svojoj završnoj izjavi, Fatah i Hamas se ''zalažu za uspostavljanje nezavisne palestinske države sa Jeruzalemom kao glavnim gradom“ i da ''garantuju povratak palestinskih izbjeglica u skladu sa Rezolucijom 194“, odlukom UN iz 1948.

Frakcije se dalje slažu oko prava Palestinaca da se ''odupru i okončaju okupaciju“ u skladu sa međunarodnim pravom.

Na samitu je učestvovalo 14 palestinskih frakcija, među kojima je i Fatah, koji predvodi Palestinsku samoupravu, kao i Hamas i Islamski džihad.

Hamasovi borci nasilno su izbacili Fatah iz Pojasa Gaze nakon smrtonosnih sukoba koji su uslijedili poslije ubjedljive pobjede Hamasa na izborima 2006. godine. Delegacija Hamasa u Pekingu, na čelu sa visokim zvaničnikom Musom Abu Marzukom, navodno je jučer prekinula bilateralne razgovore sa predstavnicima Fataha, koji su bili zakazani za pripremu za današnji samit. Nekoliko prethodnih pokušaja za pomirenje između Hamasa i Fataha je propalo, ali su pozivi na pomirenje porasli od 7. oktobra, uz porast nasilja i na Zapadnoj obali, gdje je sjedište Fataha. Ove godine, runda razgovora održana je u Moskvi u februaru, a potom je uslijedila još jedna, čiji je domaćin bila Kina u aprilu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.