TRAGIČAN KRAJ POTRAGE

Petodnevna žalost nakon smrti Raisija, novi predsjednik održao vanredni sastanak

Svjetski mediji, CNN, BBC, AFP, tvrde da niko nije preživio od 9 putnika.

Petodnevna žalost  - Avaz
Helikopter  - Avaz
Olupina Raisijevog helikoptera - Avaz
S lica mjesta - Avaz
S lica mjesta - Avaz
+9
E. D. A.

19.5.2024

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i šef diplomatije Hosein Amir Abdolahian stradali su u helikopterskoj nesreći koja se jučer desila u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan.

Ovu informaciju je potvrdila iranska državna televizija.

Helikopter se nije uspio adekvatno prizemljiti i udario je u vrh planine.

Predsjednikov konvoj činila su tri helikoptera. Dok su dva od njih, s raznim ministrima i dužnosnicima, uspješno stigla do odredišta, helikopter koji je prevozio predsjednika Raisija imao je problema prilikom slijetanja.

15:09 Vršilac dužnosti iranskog predsjednika Mohamad Mokhber održao je "vanredni sastanak" s čelnicima zakonodavne i pravosudne vlasti nakon objave smrti predsjednika Ebrahima Raisija.

14:32 Sve kulturne i umjetničke aktivnosti u Iranu bit će obustavljene na sedam dana nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo kulture.

 14:00 Predsjednik Rusije obavio je telefonski razgovor s iranskim privremenim predsjednikom Mohamadom Mohberom.

12.35 Iranski vrhovni vođa objavio je petodnevnu žalost.

12:00 Iranska vlada je imenovala zamjenika ministra vanjskih poslova Alija Bagerija Kanija za vršitelja dužnosti ministra vanjskih poslova nakon smrti Amira Abdolahiana.

11:35 Ajataolah Ali Kamenei dodijelio je potpredsjedniku Irana Mohamadu Mokberu privremene dužnosti nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija.

11:20 Izvučena su tijela iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i još osam osoba koje su putovale helikopterom na sjeverozapad te zemlje, saopćio je Crveni polumjesec.

10:56 Izraelski zvaničnik je rekao da ta država nema veze s padom helikoptera u kojem je stradao predsjednik Irana Ebrahim Raisi.

10:44 Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović izrazio je saučešće povodom smrti Ebrahima Raisija.

10:20 Izvlače se tijela iz helikoptera koji je rano jutros pronađen.

10:10 Turska bespilotna letjelica na radaru iscrtala nacionalni simbol zemlje.

9:40 Tijela stradalih će biti prebačena u grad Tabriz.

9:34 U Pakistanu će se proglasiti dan žalosti povodom smrti iranskog predsjednika, a premijer te države je izrazio saučešće.

9:31 Šef iranske sajber policije rekao je da prate aktivnosti na društvenim mrežama i poručio da se suzdrže od postavljanja sadržaja koji bi mogli "isprovocirati ili poremetiti emocije javnosti.

9:03  Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel izrazio je u ime EU najdublje saučešće povodom pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amira Abdolahijana.

- Naše misli su usmjerene na porodice - napisao je Mišel na platformi X.

9:00  Narendra Modi, indijski premijer, rekao je da je duboko ožalošćen i šokiran tragičnom smrću iranskog predsjednika Ebrahima Raisija.

- Moje iskreno saučeće njegovoj porodici i narodu Irana. Indija stoji uz Iran u ovom trenutku tuge - poručio je Modi.

8:18 Ulogu predsjednika nakon smrti Raisija do održavanja izbora preuzima prvi potpredsjednik Mohamad Mokber.

8:05 U nesreći su stradali i imam iz grada Tabriza, guverner pokrajine Istočni Iran i zapovjednik Raisije jedinice za zaštitu.

7:42 Zakazan je hitan sastanak iranskog kabineta nakon potvrde da predsjednik Irana Ebrahim Raisi preminuo.

7:39 Smrt predsjednika Irana Ebrahima Raisija, potvrdio je i potpredsjednik te države Mohsen Mansuri.

7:15 Stradali šef iranske diplomatije je krajem 2022. godine boravio u posjeti BiH, što je tada izazvalo brojne kritike.

6:44 Iranska državna televizija potvrdila smrt predsjednika Irana Ebrahima Raisija i šefa diplomatije Hoseina Amira Abdolahiana.

6:28 Vojni analitičar CNN-a Sedrik Lejton je kazao da je iranski predsjednik Ebrahim Raisi putovao helikopterom Bell 212, koji je počeo s radom krajem 1960-ih. 

6:15 - Pojavili su se prvi snimci sa lica mjesta. Snimke olupine dronom koje je snimio Crveni polumjesec pokazale su mjesto pada na strmoj, šumovitoj padini, s malo preostalih dijelova helikoptera osim plavo-bijelog repa.

05:14 - Direktor Crvenog polumjeseca:  Spasilačke snage su stigle do ostataka helikoptera. Nakon otkrivanja lokacije srušenog helikoptera, nisu uočeni znakovi da su ljudi u helikopteru živi.

05:08 - Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći, kao i ostali koji su bili u helikopteru, javlja CNN.

Isto su potvrdili BBC i Sky News, kao i AFP. 

Objava CNN-a. Screenshot

05:05 - Objavila je to i Anadolija. 

05:01 - Nema znakova života u helikopteru predsjednika Raisija, tvrdi AFP, pozivajući se na Iransku državnu televiziju!


04:54 - Reuters je izvijestio, pozivajući se na iranskog zvaničnika, da je helikopter u kojem je bio predsjednik Ebrahim Raisi u potpunosti izgorio u padu.

Ovaj razvoj događaja ukazuje na ozbiljnost incidenta, dodajući hitnost tekućim operacijama potrage i spašavanja kako bi se utvrdila sudbina predsjednika i svih drugih putnika.

04:50 - Komandant Ašura korpusa:

- Sudbina helikoptera i njegovih putnika ne može se potvrditi.

- Stići ćemo do helikoptera za nekoliko minuta; Za sada se ništa ne može potvrditi o sudbini helikoptera i njegovih putnika - kazao je.

04:37 - Pronađena je olupina helikoptera, krećemo se prema helikopteru. Uslovi nisu dobri, izjavio je predsjednik Crvenog polumjeseca.

- Pustite da se popnemo do helikoptera, pa da objavimo detalje. Udaljeni smo 2 kilometra od njega - dodao je.

04:30 - Kolivand, šef Crvenog polumjeseca: Pronađena lokacija helikoptera iranskog predsjednika Ebrahima Raisija. 

04:15 - Kinesko ministarstvo vanjskih poslova službeno je izrazilo duboku zabrinutost zbog incidenta "tvrdog slijetanja" u kojem je učestvovao helikopter iranskog predsjednika Ebrahima Raisija.

Kina se obavezala da će pružiti svu neophodnu podršku za pomoć u tekućem periodu i svim kasnijim istragama.

03:44 - Snage za pomoć stigle su na koordinate koje je dala turska bespilotna letjelica u tekućoj potrazi za helikopterom u kojem se nalazio iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

Međutim, do sada nije bila viđena olupina na navedenoj lokaciji.

Timovi nastavljaju potragu, a daljnja ažuriranja će uslijediti kako se situacija bude razvijala.

03:37 - Međunarodni potpredsjednik Crvenog polumjeseca ažurirao je tekuće operacije potrage za helikopterom u kojem se nalazio iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

Nacionalni štab aktivno prati razvoj događaja od ranih sati i koordinira sa dispečerskim timovima na terenu.

Timovi su temeljito istražili dvije lokacije koje su prethodno identificirane, ali još nisu pronašli nikakve tragove olupine.

Dodatni timovi upućeni su na nove koordinate koje je dao turski dron. Očekuje se da su ovi timovi do sada stigli na navedenu lokaciju.

Daljnja ažuriranja bit će dostupna čim budu dostupne dodatne informacije od timova koji se trenutno nalaze na novonajavljenim koordinatama.


03:10 - Prema izvještaju Tasnimovog reportera iz kriznog štaba u Mes Songonu, potencijalna lokacija pada helikoptera iranskog predsjednika Raisija identificirana je u blizini sela Tajvil.

Nakon ovih saznanja, nekoliko operativnih timova, uključujući oružane snage, Crveni polumjesec i lokalne dobrovoljce, trenutno je na putu u selo kako bi istražili i potvrdili detalje o predsjednikovom helikopteru.

02:45 - Novinska agencija IRNA izvještava da su spasilački timovi precizno odredili geografsku lokaciju nesreće u kojoj je učestvovao helikopter iranskog predsjednika Raisija.

Timovi za pomoć trenutno idu na tačno mjesto nesreće, a nove koordinate su dostavljene sobi za upravljanje kriznim situacijama koja nadgleda incident.

Međutim, tačnost ovih koordinata još nije potvrđena od strane grupa za pretragu, jer su prethodne koordinate također istražene.

S tim u vezi, Tasnim news je izvijestio da zvaničnici Revolucionarne garde i Ministarstva unutrašnjih poslova aktivno osmišljavaju nove mape kako bi ubrzali pristup mjestu nesreće.

02:20 - Pogledajte snimak iz drona za koji se sumnja da prikazuje olupinu helikoptera iranskog predsjednika.

02:10 - Akinci UAV, dron, identificirao je izvor topline za koji se sumnja da je olupina helikoptera s iranskim predsjednikom Raisijem i dijeli svoje koordinate s iranskim vlastimam, javlja Anadolija.

02:00 -  Crveni polumjesec se kreće ka potencijalnom mjestu pada. 

Šef iranskog Crvenog polumjeseca objavio je da se njihovi timovi kreću prema lokaciji identificiranoj od spasilačkih snaga koje su otkrile miris goriva, što ukazuje na blizinu mjesta pada helikoptera predsjednika Ebrahima Raisija.

Ovaj razvoj događaja mogao bi biti značajan napredak u tekućim naporima u potrazi.

01:55 - Pojavio se snimak drona koji je pretraživao područje na kojem je pao helikopter u kojem se nalazio predsjednik Irana Ebrahim Raisi.

01:40 - Brigadni general Amir Hosein Shafi, zapovjednik 25. brigade Specijalnih snaga za brzo djelovanje kopnene vojske, rekao je: 

- Trenutno pretražujemo veliko područje na kojem je došlo do nesreće.. Vrijeme u regiji je vrlo hladno, kišovito i maglovito, a kiša postupno prelazi u snijeg. Međutim, to vrijeme nas neće omesti i neće spriječiti naše napore da nađemo helikopter i predsjednika.

01:05 - Rusija planira poslati specijalne avione i 50 profesionalnih gorskih spasilaca na mjesto na sjeveru Irana gdje se u nedjelju srušio helikopter u kojem se nalazio iranski predsjednik Ebrahim Raisi, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

Iz Armenije će na mjesto nesreće biti poslata dva specijalna ruska helikoptera, navodi IRNA, koja je objavila da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio potez.

Helikopter u kojem su bili Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdolahian i niz drugih zvaničnika srušio se u nedjelju u sjevernom dijelu zemlje, javlja IRNA. Iranski zvaničnici rekli su da je gusta magla otežala potragu u udaljenoj, planinskoj provinciji Istočni Azerbejdžan, dok ekstremna hladnoća dodatno otežava napore spašavanja.

00:30 - BBC, Guardian, Telegraph objavili su večeras da se strahuje da je iranski predsjednik Raisi poginuo u padu helikoptera u nedjelju u popodnevnima satima.

Još uvijek nema ni traga predsjedniku, a ni helikoperu.

Sve moguće snage su na terenu i traže helikopter no potragu otežavaju mrak, kiša, magla i niske temperature.

- Životi Ebrahima Raisija i Hoseina Amirabdolahiana, njegovog ministra vanjskih poslova, su u opasnosti -  rekao je iranski dužnosnik tijekom velike misije potrage i spašavanja.

Ahmad Vahidi, iranski ministar unutarnjih poslova, za nesreću je okrivio loše vremenske uslove, a sdžavni mediji incident su opisali kao "nesretan slučaj", prenosi Telegraph.

00:00 - U planinskoj regiji Irana u nedjelju popodne se srušio helikopter, u kojem se nalazio predsjednik Ebraham Raisi.

Više od 12 sati nakon toga, potraga i dalje traje, a spasilačkim ekipama loše vremenske prilike znatno otežavaju posao. 

Tokom dana, potragu su ometali gusta magla, jaka kiša i snažan vjetar, a sada potragu dodatno otežavaju mrak i temperature ispod nule, te povremeni pljuskovi.

23:30 - Iranski ustav nalaže da u slučaju da u slučaju da predsjednik umre na dužnosti, prvi potpredsjednik preuzima dužnost, uz potvrdu vrhovnog vođe koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima.

Vijeće koje se sastoji od prvog potpredsjednika, predsjednika parlamenta i čelnika pravosuđa mora organizirati izbor novog predsjednika u roku od najviše 50 dana.

Raisi je izabran za predsjednika 2021., a prema sadašnjem rasporedu predsjednički izbori trebaju se održati 2025.

- Ako je umro na obronku planine na sjeveru zemlje, što izgleda sve vjerojatnije, to će biti veliki trenutak za zemlju i regiju. Uklonit će s Bliskog istoka jednog od najčvršćih i najbeskompromisnijih igrača - opisuje ga Sky News.

23:00 - Pročitajte šta je kazao ambasador BiH u Iranu Nijaz Čardaklija za "Avaz". 

- Ova nesreća me je podsjetila na pogibiju makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog u februaru 2004. godine kod Mostara - kazao je, između ostalog, Čardaklija. 

Ostatak pročitajte OVDJE!

22:20 - Imam grada Tabriza u provinciji Istočni Azerbejdžan Mohamed Ali Al-Hašem uspio je da pozove pomoć nakon pada helikoptera iranskog predsjednika Ebrahima Raisija!

Al-Hašem je prema navodima lokalnih medija dva puta nakon nesreće na sjeverozapadu Irana uspio da mobilnim telefonom pozove zamjenika iranskog ministra vansjkih poslova Mehdija Safarija.

- Imam je rekao da se osjeća loše i da je čuo zvuk kola hitne pomoći - rekao je Safari na državnoj televiziji.

Lokalni mediji su prethodno prenijeli da je nakon pada helikoptera uspostavljen kontakt s jednim od putnika i jednim od članova posade helikoptera sa predsjednikom Irana.

21:50 - Državna novinska agencija IRNA objavila da je lociran helikopter s predsjednikom Raisijem, a onda izbrisala objavu.

 21:34 - Oružane snage primile signale sa mjesta nesreće: 

Oružane snage su navodno otkrile signale iz helikoptera i mobilnog telefona člana posade.

- Sada se krećemo prema tom području sa svim vojnim snagama i nadam se da možemo dati dobre vijesti ljudima- rekao je Asgar Abasgolizadeh, komandant Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) u istočnom Azerbejdžanu, prenio je Tasnim.

21:05 - Ajatolah Hamnei pozvao Irance da ne brinu za zemlju nakon nesreće predsjednika

20:50 - Oglasio se turski predsjednik Erdoan. 

Više o tome pročitajte ovdje

20:30 - Crveni polumjesec demantirao je da je pronađen helikopter. Zvaničnik iranskog Crvenog polumjeseca koji se nalazi u oblasti u kojoj traje potraga kaže da "lokalni mediji" stoje iza nepotvrđenih izvještaja da je helikopter pronađen.

Reporter državne televizije iz tog područja također je citirao ministra energetike Alija Akbara Mehrabiana koji je rekao da nema novosti.

Međutim, reporter je rekao da se vjeruje da su timovi za potragu i spašavanje u krugu od dva kilometra od područja gdje postoji mogućnost da helikopter bude pronađen.

20:20 - Srušeni helikopter pronašli su timovi za pretragu. To navodi novinska agencija Reuters, koja je citirala državnu televiziju.

Nema detalja o uslovima predsednika Raisija i ostalih zvaničnika na helikopteru.

20:00 - Ostvaren je kontakt sa putnikom i članom posade helikoptera iranskog predsjednika koji je s još nekoliko političara danas navodno bio van radara skoro sat vremena, prije nego što je "grubo sletio", rekao je zvaničnik državne televizije.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar vanjskih poslova još nisu pronađeni, piše Sky News.

19:35 - Tasnim News navodi da će spasioci stići do moguće lokacije helikoptera Ebrahima Raisija u roku od pola sata.


19:29 - Iran može "apsorbirati" šok ako Raisi ne bude u stanju da obavlja predsjedničke dužnosti

U hipotetičkom slučaju kada bi iranski predsjednik Ibrahim Raisi ostao nesposoban zbog nesreće, viši politički analitičar Al Jazeere kaže da bi politički sistem zemlje mogao apsorbirati takav "šok".

- Jasno je da je ovo težak incident, a to što su predsjednik i ministar vanjskih poslova zajedno u istom helikopteru nije baš najbolji znak - rekao je.

- Ali kako god bilo, Iran se, od svoje islamske revolucije 1979. Godine pokazao više nego sposobnim da podnese sve vrste hitaca (protiv njega), posebno kada su u pitanju politički lideri.

19:25 - Organizacija Crvenog polumjeseca u Iranu saopćila je da niko od njenih radnika nije nestao tokom spasilačke akcije u oblasti pada helikoptera s predsjednikom Ebrahimom Raisijem.

Portparol Crvenog polumjeseca rekao je ranije da su tri spasilačka radnika ove organizacije nestala tokom potrage za helikopterom, prenio je BBC.

- Sve zvanične nove informacije o operaciji spašavanja će doći od operativne grupe zadužene za ove operacije - dodala je glasnogovornica Crvenog polumjeseca

19:00 - Njemački NTV javlja da su prema informacijama insajdera povrede iranskog predsjednika Raisija opasne po život.

Još ima nade, ali informacije koje dolaze s mjesta pada helikoptera su veoma uznemirijuće, piše NTV.

To važi i za ministra vanjskih poslova, saznaje Reuters od insajdera, s prenosi NTV.

Objava NTV-a. NTV


18:30 - Iranska državna TV ponovila je da još uvijek nema informacija o sudbini osoba koje su se nalazile u srušenom helikopteru te da se u ovom trenutku ne može potvrditi bilo kakva smrt ili povreda.

18:13 - Azerbejdžanski predsjednik Alijev je rekao da je Azerbejdžan spreman pružiti svu moguću podršku Iranu u vezi s helikopterskom nesrećom u kojoj se nalazio Raisi.

17:53 - Helikopter u kojemu su se nalazili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar vanjskih poslova srušio se dok je prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku iz posjete granici s Azerbajdžanom, rekao je Reutersu iranski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

17:30 - Iran službeno potvrdio: Helikopter s predsjednikom prisilno sletio, ne znamo ništa

Ministar unutrašnjih poslova Irana potvrdio je da je došlo do problema prilikom slijetanja helikoptera koji je prevozio iranskog predsjednika Raisija.

17:20 -  - SAD "pomno prate izvještaje o mogućem prinudnom slijetanju helikoptera u Iranu u kom su bili iranski predsjednik i ministar vanjskih poslova. U ovom trenutku nemamo više komentara - rekao je portparol State Departmenta za BBC.

17:05 - Objavljen je navodni snimak s područja gdje se dogodila nesreća. Autentičnost se tek treba provjeriti.

16:53 -  Iranska novinska agencija Fars je pozvala Irance da se mole za Raisija.

16:43 - Crveni polumjesec Irana poslao je dronove da pomognu u lociranju helikoptera. Dodao je da se nesreća dogodila u području Kalibara i Varzgana.

- Dronovi Crvenog polumjeseca i spasilački timovi raspoređeni su na lokaciju. Također, istražujemo šta se dogodilo - dodao je Mahmudi.

- Izvještaji pokazuju da se dogodila nesreća i svi timovi bi trebali biti na mjestu događaja kako bi sproveli istragu - rekao je.

16:34 - Iranska agencija Mehr javila je da je iranski predsjednik nastavio put cestom.

16:32 - Na teren je upućeno 16 spasilačkih timova i bespilotne letjelice, no zbog neprohodnosti terena, planinskih i šumskih uslova, kao i nepovoljnih vremenskih uslova, posebno guste magle, akcija potrage i spašavanja će potrajati, javlja agencija Mehr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.