OŠTRO

Tramp zaprijetio Evropi: Ako ne želite da se sastanemo, uvest ćemo vam paklene carine

Vašington, podstiče EU da uključi poljoprivredu u pregovore, a Brisel to odbija

Donald Tramp. Arhiv

Avaz.ba

27.2.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zaprijetio je Briselu i rekao da EU mora da "igra po pravilima" inače će joj uvesti "carine iz pakla".

- Evropska unija ne dozvoljava našim proizvodima da uđu. Oni ne dozvoljavaju uvoz naših poljoprivrednih proizvoda - rekao je Tramp na sastanku sa američkim guvernerima, a navodi se u transkriptu iz Bijele kuće.

Tramp je dodao da je "na neki način EU možda čvršća od Kine". Također optužio je EU da naplaćuje "velike carine" na američke automobile, "dok mi ne naplaćujemo gotovo ništa kada nam pošalju svoje automobile."

Carine Evropske unije na uvoz automobila iznose 10 posto dok su američke carine 2,5 posto. Brisel želi da pregovara o snižavanju carina na automobile sa Vašingtonom, ali je američka strana do sada odbijala razgovore o ovom pitanju.

Vašington, međutim, podstiče EU da uključi poljoprivredu u pregovore, a Brisel to odbija. Tramp ima vremena do sredine maja da odluči da li će uvesti nove carine, potencijalno podignute na 25 posto, na uvoz automobila u ime nacionalne sigurnosti, a EU se plaši da će to biti korišteno kao poluga u pregovorima.

- Obavijestili smo EU da mora da igra, igru kako treba. Rekli smo im: "Moramo da se sastanemo. Ako ne želite da se sastanemo, uvest ćemo vam paklene carine - rekao je Tramp.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.