OGLASIO SE NA MREŽAMA

"Novi početak:" Dodik se nada ponovnoj saradnji sa Amerikom

On je u odnose uneo nedopustiv nivo ličnog i mrzilačkog prema Srbima i Republici Srpskoj, tvrdi Dodik

Dodik: Raduje se promjeni. Dejan Rakita / Pixsell

E. Ć.

16.7.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik oglasio se na društvenim mrežama gdje je izrazio nadu u ponovni početak dobre saradnje i stabilnosti Bosne i Hercegovine s dolaskom novog američkog ambasadora.

Kako je Dodik naveo, "s odlazećim Majklom Marfijem (Michael Murphy) to nije bilo moguće".

- Sa sadašnjim ambasadorom Majklom Marfijem to nije bilo moguće jer je njegov odnos bio navijački i pristrasan, na strani Bošnjaka. On je u odnose uneo nedopustiv nivo ličnog i mrzilačkog prema Srbima i Republici Srpskoj - naveo je Dodik.

On je naveo kako "Dejtonski mirovni sporazum spada među najvažnija međunarodna dokumenta, a njegovo stvaranje i stupanje na snagu bilo je nemoguće bez posredovanja američke strane".

- Razumijevanje procesa, okolnosti i specifičnih odnosa koji prate politički život u BiH ključ je podrške ukupne međunarodne zajednice za očuvanje dejtonskih principa na kojima počivaju mir, prosperitet i stabilnost u BiH i regionu.

Pozdravljamo i očekujemo saradnju na osnovama uzajamnog poštovanja i nemiješanja u unutrašnja pitanja od strane diplomata u BiH - poručio je Dodik.

Podsjetimo, prošle sedmice je Bijela kuća objavila kako je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) nominovao novog ambasadora SAD u Bosni i Hercegovini, a to je Daglas Džons (Douglas Jones).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.