KANTONALNI SUD SARAJEVO

Policajcu osam godina zatvora zbog zlostavljanja koje je uzrokovalo smrt Adnana Hadžagića

Haris Zuko, Enes Kozić i Adnan Hadžagić bježali pred policijskom patrolom

Izrečena presuda. Avaz

22.5.2024

Vijeće Kantonalnog suda u Sarejevu danas je izreklo presudu policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo koji su se teretili za zlostavljanje koje je uzrokovalo smrt Adnana Hadžagića.

Džemal Hadžiabdić je dobio osam godina zatvora, a Adnan Karaman i Kemal Hrvo su oslobođeni.

Adnan Karaman i Džemal Hadžiabdić bili su optuženi zbog krivičnih djela zlostavljanje u obavljanju službe i teška tjelesna ozljeda, dok je policajac Kemal Hrvo optužen za zlostavljanje u obavljanju službe u sticaju s krivičnim djelom laka tjelesna ozljeda.

Optuženi su se teretili da su 30. na 31. juli 2020. godine, od ponoći do 01 sat i 10 minuta, tokom policijske potjere na području Općine Stari Grad pokušali zaustaviti automobil u kojem su bili Haris Zuko, za kojim je bila potraga na snazi, potom, Enes Kozić i Adnan Hadžagić. Navedene osobe, u namjeri da pobjegnu od policije, izašle su iz automobila i krenule bježati ulicom Lubina u pravcu ulice Vratnik Mejdan.

Nastradali Adnan Hadžagić. Facebook

Nakon što je policijski službenik Kemal Hrvo sustigao Enesa Kozića od kojeg je, prije nego što ga je stavio pod kontrolu zadobio povrede, istog savladao i nanio mu lake tjelesne povrede. Preostala dva policajca Karaman i Hadžiabdić, kada su sustigli Adnana Hadžagića, zadali su mu teške tjelesne povrede usljed kojih je u kolima hitne pomoći preminuo, navodilo se u optužnici.

Presuda nije pravosnažna i na nju postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.