"AVAZ" SAZNAJE

Detalji akcije "Kapital": Jasmin Hasić, osumnjičeni za pokušaj ubistva Živkovića, nalazi se u zatvoru, SIPA ga privela na ispitivanje

Također, planira se i saslušanje više lica u svojstvu svjedoka

Akcija SIPA-e: Pretresi na 11 lokacija zbog pokušaja ubistva Živkovića. Facebook

Miralem  Aščić

29.11.2023

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), su danas, prema nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, na području Kantona Sarajevo započeli operativnu akciju "Kapital".  

Pretresi se vrše na jedanaest 11 lokacija, u toku dana će  policijski službenici SIPA-e ispitati osumnjičenog Jasmina Hasića. 

Kako saznaje portal "Avaza", Hasić je od ranije poznat organima gonjenja te se nalazi u KPZ Zenica. On će iz ove ustanove vrlo brzo biti doveden na ispitivanje u prostorije SIPA-e. 

Hasić je osam godina, prilikom pokušaja pljačke prodavnice Amko komerc na Širokači u Sarajevu, pucao na Aliju Jašarevića, bivšeg pripadnika Specijalne jedinice sarajevske policije i u tom trenutku direktora zaštitarske agencije Nova Gama. Tom prilikom Hasić je Jašarevića pogodio u glavu, ali srećom povreda nije bila teže prirode. U razmjeni vatre Hasić je pogođen u stomak i uspio je pobjeći kući u obližnje naselje Vranjače.

Također, planira se i saslušanje više lica u svojstvu svjedoka.

- Navedena operativna aktivnost se vrši s ciljem rasvjetljavanja krivičnog djela ubistvo iz člana 166. u vezi s krivičnim djelom pokušaj ubistva iz člana 28. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, koje se desilo dana 15.02.2022. godine i 16.03.2022. godine, na štetu Mateja Živkovića, zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH. Tom prilikom je Živković ranjen s više metaka. U toku su operativne aktivnosti na 11 lokacija na području Kantona Sarajevo. U toku dana će u prostorije SIPA-e biti dovedena lica koja će biti saslušana u svojstvu svjedoka, kao i osumnjičeni Jasmin Hasić - rekla je ranije za portal "Avaza" Jelena Miovčić, portparolka SIPA-e.

Pretresi se vrše u saradnji s Federalnom upravom policije.

U toku rada po navedenom predmetu policijski službenici SIPA-e ostvarili su saradnju s Obavještajno-bezbjednosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Centrom za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije, JZU Zavod za sudsku medicinu i Kriminalističko tehničkim centrom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske – PU Istočno Sarajevo i Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.