REAGOVAO I GSS

Nesreća na Bjelašnici: Kvadom udarila u drvo

Osoba koja je upravljala kvadom zadobila je povrede noge, leđa i ruke

Reagovao GSS. GSS

S. S.

26.7.2024

Na planini Bjelašnici, u reonu Štinjeg dola, u pravcu Kuće spasa desila se nesreća usljed nekontrolisane brzine i prevrtanja vozila kvad. Na telefon Gorske službe spašavanja Trnovo u 16:20 došao je poziv o povrijeđenoj osobi i približnoj lokaciji unesrećene.

Kvad, kojim je upravljala osoba stranog porijekla, prevrnuo se sa neuređenog puta i zaustavilo udarom u stablo bukve. Osoba koja je upravljala kvadom zadobila je povrede noge, leđa i ruke. Povrede su zbrinute, a osoba prebačena do vozila HMP Kantona Sarajevo koje je osobu preuzelo i dalje medicinski zbrinulo.

U vrlo kratkom roku dežurni tim Gorske službe spašavanja Trnovo je izašao na teren, locirao unesrećenu osobu te zbrinuo povredu.

Nesreće prouzrokovane nekontrolisanom vožnjom popularnih četvorotočkaša na našim planinama, postale su vrlo česte. U posljednjih nekoliko godina kvadovi su postali trend u našoj zemlji, iznajmljuju se na planinama i ostalim atraktivnim lokacijama. Vozači se kreću preko skijaških staza, šuma, livada, pašnjaka ili staza koje nisu namijenjene motornim vozilima, što je vrlo rizično, ne samo za vozače kvada nego i za pješake.

Pored ugrožavanja života prvenstveno, veliki broj nesreća završi uništavanjem imovine i pravljenja materijalne štete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.