DRUGI PUT

Almir Badnjević među dva posto najcitiranijih naučnika svijeta: Potvrda doprinosa globalnoj naučnoj zajednici

U izjavi za “Avaz” kaže da ovakav uspjeh za svakog naučnika, a posebno naučnika iz Bosne i Hercegovine, predstavlja izuzetan uspjeh

Almir Badnjević. Facebook

Alen Bajramovic

prije 2 dana

Akademik Almir Badnjević jedan je od 11 naučnika iz BiH, koji su dio liste TOP dva posto najcitiranijih naučnika u svijetu za 2024. godinu. 

U izjavi za “Avaz” kaže da ovakav uspjeh za svakog naučnika, a posebno naučnika iz Bosne i Hercegovine, predstavlja izuzetan uspjeh.

- Ovo priznanje potvrđuje značaj mog istraživačkog rada i doprinos globalnoj naučnoj zajednici. Drago mi je što se ovo dešava već drugi put, jer to potvrđuje kontinuitet u kvalitetu mog rada, posebno uzevši u obzir činjenicu da posljednjih godinu dana obnašam poziciju direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i imam mnogo manje vremena da se bavim naučno istraživačkim radom – kaže Badnjević.

Za postizanje ovakvog uspjeha u BiH, za razliku od razvijenih i uređenih zemalja, potrebno je mnogo više rada i napora.

- Infrastruktura, finansijska podrška za istraživanje, pristup najnovijim tehnologijama i resursima, kao i umrežavanje s globalnim naučnim kolegama, često nisu na nivou kakav se može očekivati u razvijenijim zemljama. 

Međutim, upravo zbog tih izazova, ovaj uspjeh ima još veće značenje. Prikazuje odlučnost, sposobnost prilagodbe i inovativnost istraživača iz naše regije. Također, to je podsjetnik da izuzetni talenti postoje svuda i da je uz puno truda i posvećenosti moguće prevazići sistemske prepreke. 

Nadam se da će to inspirisati mlade istraživače u BiH i regiji da slijede svoje naučne ambicije, te privući veću pažnju i podršku naučnoj zajednici i infrastrukturi kod nas – ističe Badnjević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.