O MJERAMA EU NA GRANICI

Direktor IDDEEA-e Almir Badnjević za "Avaz": Hoće li građani BiH davati otiske prstiju

Organizirali smo sastanak s BHANSA-om, BHDCA-om i četiri aerodroma u BiH, na kojem smo predstavili prijedlog za uvođenje automatiziranog sistema eGate

Badnjević: IDDEEA je od 1. juna počela da upisuje elektronske certifikate. Facebook

Alen Bajramovic

23.8.2024

Građani BiH će od 10. novembra, prilikom ulaska u Hrvatsku i ostatak Šengena, morati davati otiske prsta i biti fotografirani. Riječ je o mjerama predviđenim sistemom Etias, kojima se nastoje identificirati kriminalci i teroristi te spriječiti njihov ulazak u Evropsku uniju.

Visina naknade

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH Almir Badnjević kaže da na pravila EU ne možemo utjecati, ali da građani BiH posjeduju dokumente posljednje generacije.

- Ne postoji država da ima nešto naprednije, što naši dokumenti nemaju. U posljednje vrijeme fokus smo stavili na elektronski identitet, jer u našem pasošu i ličnoj karti nalaze se svi naši podaci u elektronskoj formi. I otisak prsta i biometrija lica.

Zato je, dodaje, veoma važno da se elektronski podaci iz lične karte počnu koristiti za elektronsku identifikaciju i elektronski potpis. IDDEEA je od 1. juna počela da upisuje elektronske certifikate za identifikaciju u ličnu kartu građana BiH, iako je to trebalo raditi od 2012. Čeka se samo odluka Vijeća ministara BiH o visini naknade, koja treba iznositi 0 KM, s obzirom na to da je korištenje elektronskih certifikata dio cijene izdavanja ili zamjene dokumenta.

- Organizirali smo sastanak s BHANSA-om, BHDCA-om i četiri aerodroma u BiH, na kojem smo predstavili prijedlog za uvođenje automatiziranog sistema eGates na granicama, koji bi unaprijedio sigurnost i efikasnost graničnih kontrola. Građani bi mogli, kad dolaze ili odlaze s naših aerodroma, skenirati svoj pasoš i tako učitati sve podatke koji su potrebni - pojašnjava Badnjević.

Na pitanje je li moguće da smo tek sada shvatili šta nosimo u džepu i kakve mogućnosti daju bh. dokumenti, Badnjević odgovara potvrdno.

Nema štampanja

U regionalnim centrima IDDEEA-e građani mogu potpisati ugovore i preuzeti šifre za svoj elektronski potpis, koji će svoju punu funkciju i sve benefite donijeti nakon što institucije uvedu elektronske usluge. IDDEEA to trenutno dogovara s pojedinim državnim preduzećima, institucijama i bankama.

- Više ne morate štampati razne obrasce i zahtjeve, popunjavati ih i nositi na šaltere, već ćete sve moći uraditi od kuće i potpisati ih elektronskim potpisom, koji je pravno valjan kao i vlastoručni. Sad je do institucija da otvore elektronske servise. Vlada KS radi na svom ePortalu, gdje će biti nekoliko stotina obrazaca koji su se do sada predavali na šalterima. Uputili smo inicijativu svim kantonalnim i entitetskim MUP-ovima da omoguće građanima koji su u posljednje tri godine dali otiske prsta i fotografirali se, da zahtjev za obnavljanje dokumenta podnesu elektronskim putem - kaže Badnjević.

Opstrukcije iz RS

Na pokušaje osporavanja nadležnosti IDDEEA-e u vezi s pitanjima digitalnog identiteta i elektronskog potpisa iz RS, Badnjević podsjeća da je Zakon o elektronskom potpisu usvojen na državnom nivou, a IDDEEA je međunarodno certificirana i upisana na listu ovjeritelja.

- RS je usvojila svoj zakon o elektronskom potpisu na nivou entiteta, gdje MUP RS pokušava da pruža usluge elektronskog potpisa. Oni za to nisu nadležni. Zato ne obraćam pažnju, jer praktično onda i udruženje pčelara može pričati o ovim stvarima. Ne miješam se u entitetski zakon, mi radimo po državnom - ističe Badnjević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.