FARUK KAJTAZ ZA „AVAZ“

Marti Kos ne treba specijalno upoznavanje sa situacijom na terenu, ali stvari se neće mijenjati tako brzo

I dalje postoje snažni oponenti unutar Evropske unije

Kajtaz: Načelno dobar potez. Avaz

Meliha Smajkic

prije 2 dana

U novom sastavu Evropske komisije (EK) koji je danas u Strazburu predstavila predsjednica EK, Ursula fon der Lajen (Von der Leyen), za novu komesarku za proširenje je nominirana Slovenka Marta Kos. Kos će, rekla je fon der Lajen, biti zadužena i za politiku istočnog susjedstva, raditi na podršci Ukrajini, uključujući rekonstrukciju ove države, i „podržati zemlje kandidate da se pripreme za njihovo pristupanje Uniji“.

- Što se tiče upoznavanja sa situacijom na Balkanu, gdje se, prije svega, misli širiti Evropska unija, mislim da je to dobar potez, jer je Marta Kos diplomata koja ne treba specijalno upoznavanje sa situacijom na terenu, a osim toga i slovenačka vlast i Vlada kompletno je izrazila spremnost da pomogne zemljama koje nisu članice Evropske unije da se ukrcaju na taj evropski voz-kaže Faruk Kajtaz, poznati analitičar i novinar.

Međutim, kako naglašava, jedno je opredjeljenje i upoznavanje situacije, a drugo su realne okolnosti koje su se prilično promijenile zadnjih nekoliko godina nakon rata u Ukrajini.

- I dalje postoje snažni oponenti unutar Evropske unije, prije svega tu mislim na Francusku, koje se protive nekom daljnjem proširenju i, eventualno, bi pristale na neku vrstu specijalnih odnosa ili nekih drugih modela koje nisu punopravno članstvo, pa možda čak ni na to. Jer, vidjeli smo koliko to dugo traje sa Sjevernom Makedonijom ili suvišno je govoriti, s Turskom-kaže Kajtaz.

U svakom slučaju, prijedlog da komesarka za proširenje bude Marta Kos, kako ocjenjuje, načelno je dobar potez što ide na ruku zemljama Zapadnog Balkana, konkretno, zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

- Ali, to ne znači da će se čak ni u nekom doglednom periodu stvari mijenjati tako brzo.To će ponajviše zavisiti od samih tih zemalja, ali i mišljenja tzv. velikih igrača.

Marta Kos je diplomata sa dobrim iskustvom i vjerovatno dobrim pregovaračkim alatima, međutim, to suštinski ništa ne znači ukoliko zemlje koje žele ući u Evropsku uniju ne odrade svoj dio posla-zaključuje on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.