REAKCIJE

Dodik odlikovao Helikopterske jedinice MUP-a Srbije zbog gašenja požara, pa isto najavio Helez s Oružanim snagama BiH

U toku sezone požara bili su angažovani prilikom gašenja više od 10 požara na svim dijelovima naše zemlje, kaže Helez

Dodik i Helez. predsjednikrs.rs / Borislav Zdrinja - Fena

S. S.

23.8.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik organizovao je prijem za pripadnike Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Helikopterskog servisa RS, prilikom čega je odlikovao komandanta Helikopterske jedinice MUP-a Srbije Nenada Nedića Ordenom časti sa srebrenim zracima.

Predsjednik RS je čestitao svim pripadnicima Helikopterskog servisa Srpske i Helikopterske jedince MUP-a Srbije, te se zahvalio za sve što su odradili u proteklom periodu.

- Profesionalno ste obezbijedili da šteta od vatrenih stihija bude manja i učinili jedno snažno ljudsko i humano djelo, žrtvujući ponekad i svoje živote za bezbjednost drugih, ostajući predani i odlučni da to odradite - dodao je Dodik.

Naglasio je da su i pored svih "peripetija" u vezi s BiH, pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a Srbije stavljeni na raspolaganje kada su za to stvoreni uslovi i učinili da borba s vatrenim stihijama bude okončana ranije.

- Vaša podrška nam znači, ne samo u vezi toga, već i u drugim dešavanjima. Znači nam i saradnja, koju imate sa Vazduhoplovnim servisom RS, znače nam prijateljski odnosni koje gajite sa svojim prijateljima, a upravo tako se mogu najbolje obezbijediti i koordinacija i identitet prijateljskog postupanja u svim situacijama, kada je to potrebno - dodao je Dodik, te poručio da su svi zahvalni Srbiji, jer je omogućila i stavila kao prioritet pomoć RS.

Nakon toga je ministar odbrane Zukan Helez najavio da će odlikovati helikoptersku posadu Oružanih snaga BiH, koje Dodik nije ni spomenuo, iako su gasili požar na lokalitetu Tjentišta.

- To je moja ustavna i zakonska nadležnost. Oni su heroji i ponos Bosne i Hercegovine. U toku sezone požara bili su angažovani prilikom gašenja više od 10 požara na svim dijelovima naše zemlje. Za 20-ak dana sezone požara imali su više sati letenja nego bilo koje druge prethodne kalendarske godine od osnivanja Oružanih snaga BiH. Gašenje svih požara u našoj zemlji je 98 % zasluga helikopterske posade Oružanih snaga BiH.

Pokazali su humanost, odlučnost i izuzetnu hrabrost štiteći stanovništvo i materijalna dobra Bosne i Hercegovine. Prilikom svog angažmana bili su profesionalni, konkretni, direktni i precizni u gašenju vatrene stihije. Ponekad dovodeći i svoje živote u opasnost za sigurnost drugih, pokazali su da su spremni i sposobni izići na kraj sa najtežim izazovima. Pokazali su da građani naše zemlje mogu računati na njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.