SARAJEVO

Šmit s visokom delegacijom NATO-a: Situacija u BiH je stabilna, ali je potreban oprez

Prioritet međunarodne zajednice u regiji zapadnog Balkana je očuvanje stabilnosti i mirnog okruženja koje je pogodno za reforme i integraciju u EU

Održan sastanak. Platforma X

S. S.

16.8.2024

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) održao je sastanak s visokom delegacijom NATO-a, koju je predvodio pomoćnik generalnog sekretara za politička pitanja i sigurnosnu politiku Boris Ruge. Ruge je inače ranije bio i uposlenik OHR-a.

Sastanku su prisustvovali i komandant NATO štaba u Sarajevu Metju Valas, ali i šef Jedinice za podršku političkom angažmanu NATO štaba Vladimir Vučinić.

- Visoki predstavnik je naglasio potrebu za međunarodnom saradnjom u BiH kako bi se spriječilo nazadovanje reformi i ojačao euroatlantski put BiH. Sigurnosna situacija u BiH ostaje stabilna, ali je potreban oprez kako bi se odgovorilo na stalne izazove protiv funkcionalnosti i autoriteta državnih institucija, kao i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Glavni prioritet međunarodne zajednice u regiji zapadnog Balkana je očuvanje stabilnosti i mirnog okruženja koje je pogodno za reforme i integraciju u Evropsku uniju - poručili su iz OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.