ŽALBA NIJE DOZVOLJENA

Nakon prigovora: CIK sa liste kandidata uklonio presuđenog ratnog zločinca

Najdan Mlađenović je osuđen za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom u Bratuncu

Najdan Mlađenović. Screenshot

E. Ć.

15.8.2024

Centralna izborna komisija BiH prihvatila je prigovore Emira Ramića, predstavnika bh. dijaspore u Kanadi, udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, Udruženja “Žena podrinja” i Udruženja žrtava i svjedoka genocida i sa liste kandidata za imenovanje na dužnost predsjednika/zamjenika predsjednika biračkog odbora uklonila ime Najdana Mlađenovića iz osnovne izborne jedinice Bratunac, osuđenog za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom u Bratuncu.

- Odredbom člana 1.7b Izbornog zakona Bosne i Hercegovine propisano je da nijedna osoba koja je osudena od strane bilo kojeg međunarodnog ili domaćeg suda za zločin genocida, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine ne može se kandidirati na izborima niti obavljati bilo koju izbornu, imenovanu ili drugu funkciju. 

Uvidom u službene evidencije podataka utvrdeno je da je lice Mlađenović Najdan pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 3 godine i 6 mjeseci presudom Suda BiH br.Sl I K 009947 12 KRI od 04.03.2014.godine zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva – navodi se u odluci CIK-a BiH.

Protiv ove odluke žalba nije dozvoljena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.