POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Određen pritvor dvojici zatvorskih čuvara iz KPZ Mostar

Umjesto u pritvorsku jedinicu KPZ-a Mostar, vjerovatno, će biti sprovedeni u KPZ Zenica

FUP

Meliha Smajkic

7.8.2024

Općinski sud u Mostaru je nakon današnjeg ročišta, kako nam je potvrđeno, uvažio prijedlog Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i donio rješenje prema kojem je određen jednomjesečni pritvor Goranu Beloviću (44) i Daliboru Tomasu (27), službenicima Kazneno- popravnog zavoda (KPZ) Mostar.

Oni su osumnjičeni za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. i neovlaštena proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH.

Pritvor im je određen jer postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak i jer naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, suučesnike ili prikrivače.

Umjesto u pritvorsku jedinicu KPZ-a Mostar, vjerovatno, će biti sprovedeni u KPZ Zenica.

Podsjetimo, oni su uhapšeni u ponedjeljak u akciji pripadnika Federalne uprave policije (FUP) pod nazivom „Kavez 2“ , a zajedno s njima slobode je bio lišen i Esmer Crnomerović (29) koji je nakon ispitivanja u Tužilaštvu HNK pušten.

Tokom akcije su izvršeni pretresi pokretne i nepokretne imovine osumnjičenih osoba, a tom prilikom je pronađena određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, vatreno oružje, telefonski aparati i kartice, kao drugi dokazi koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem navedenih krivičnih djela.

Za uhapšene su iz FUP-a naveli kako se sumnjiče da su u prethodnom periodu, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj u prostorije KPZ Mostar, određenim licima unosili različite predmete, te stavljali u promet opojnu drogu. Iz Tužilaštva HNK su naveli da u saradnji s FUP-om nastavljaju rad na ovom predmetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.