UPUĆENO PISMO

Vlada Kanade snažno podržava BiH: Osuđujemo neustavno obilježavanje 9. januara

Istaknuto je i da Kanada podržava odluke Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini

Kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Džoli. AP

N. Aj.

26.7.2024

Poslije saopćenja kanadske ministrice vanjskih poslova Melanie Džoli (Joly) povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, Institut za istraživanje genocida je dobio novo pismo ministrice kao odgovor na više pisama u vezi situacije u Bosni i Hercegovini.

Ona je ranije izrazila stav Vlade Kanade po pitanju kulture pamćenja i sjećanja na genocid u Srebrenici riječima:

- Stojimo uz žrtve i porodice preživjelih genocida u Srebrenici u njihovoj stalnoj borbi za pravdu.

U novom pismu, ministrica se posebno reflektovala na anticivilizacijsko obilježavanje neustavnog 9. januara kao dana entiteta RS.

Ministrica je jasno još jednom izrazila stav Vlade Kanade o Bosni i Hercegovini.

- Kanada osuđuje neustavno obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS. Kanada u potpunosti podržava teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Kanada podržava punu integraciju Bosne i Hercegovine u Euroatlanske strukture. Kanada podržava stabilnu, sigurnu i multietničku demokratiju u Bosni i Hercegovini. Kanada zajedno sa svojim međunarodnim partnerima neće dozvoliti bilo kakvu destabilizaciju Bosne i Hercegovine, ugrožavanje mira, stabilnosti i Dejtonskog sporazuma. Kanada podržava odluke Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini - navodi se.

Ova zemlja je postala jedan od najvažnijih internacionalnih partnera Bosne i Hercegovine u kulturi pamćenja i sjećanja i snažan zagovornik jačanja države Bosne i Hercegovine.

- Zahvaljujemo se Kanadi, kanadskom narodu i kanadskim vlastima i institucijama na korektnom odnosu prema građanima Bosne i Hercegovine u Kanadi, za njihovu političku i materijalnu podršku Bosni i Hercegovini. Kanada je važna i razvijena država koju je dobro imati uz Bosnu i Hercegovinu. Pozivamo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da mnogo više povede računa o diplomatskim odnosima sa Kanadom. Vrijeme je da Bosnu i Hercegovinu u Kanadi predstavljaju istinski bosanskohercegovački, a ne entitetski ili partijski ambasadori. U kanadskom Kulturnom mozaiku Bosnu i Hercegovinu branimo znanjem od onih koji je napadaju. Učimo svoju djecu da grade znanje na znanju o Bosni i Hercegovini, jer nikad ne može biti tolika snaga u onim koji razbijaju Bosnu i Hercegovinu, kolika u onim koji vole Bosnu i Hercegovinu - navodi se u saopćenju IGK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.