DANAS SASTANAK

Borjana Krišto za "Avaz": Finaliziramo obaveze iz Reformske agende, danas imamo šansu

Dosta vremena smo izgubili u pokušaju da postignemo stopostotnu usklađenost s prijedlogom reformi, dodala je

Borjana Krišto. Avaz

Alen Bajramovic

23.7.2024

Plan rasta je trenutno najprioritetnija tema u razgovorima s institucijama Evropske komisije, izjavila je za „Avaz“ predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. 

Ona vjeruje da već danas imamo šansu da nadoknadimo izgubljeno vrijeme i priključimo se zemljama regiona koje dobivaju sredstva podrške. Usaglašavanje Reformske agende, kao uvjeta isplati prve tranše, traje i danas, na popodnevnom sastanku radne grupe.

- Jučer je održan cjelodnevni sastanak zamjenskih članova radnog tima koji su detaljno prošli cjelokupan dokument Reformske agende.

Danas isti dokument potvrđuju članovi Radnog tima i s time smo finalizirali sve naše obaveze, u ovoj fazi, kada je cjelokupan dokument Plana rasta u pitanju. Podsjetiti ću, trenutno imamo postotak od 98 posto usklađenosti s prijedlogom mjera Plana rasta koji je predložila Evropska komisija za Bosnu i Hercegovinu. 

Preostala su dva reformska koraka koja još uvijek nisu usvojena, iako smo na tehničkoj razini postigli dogovor o njihovom sadržaju. Jedan se tiče mjere vezano za Ustavni sud, a drug na način odlučivanja u Konkurencijskom vijeću i Vijeću za državnu pomoć. 

Dosta vremena smo izgubili u pokušaju da postignemo stopostotnu usklađenost s prijedlogom reformi koje je predložila Evropska komisija, ali jučerašnjim cjelodnevnim i iscrpnim sastankom značajan dio toga je nadoknađen. Vjerujem da će danas svi članovi Radnog tima pokazati nužnu dozu odgovornosti i prihvatiti konačno predloženi materijal nakon čega će isti odmah biti proslijeđen Komisiji kao službeni stav Bosne i Hercegovine – ističe Krišto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.