REAKCIJA

Katica: Lično sam pokrenuo smjenu bivšeg komesara Vahida Ćosića, odbacujem bilo kakvu povezanost

Još jednom naglašavam da potpuno podržavam pravednu borbu porodice Memić, i kao čovjek i kao ministar unutrašnjih poslova, dodao je

Admir Katica: Ministar unutrašnjih poslova KS. Admir Katica

N. H.

23.7.2024

Nakon što je Muriz Memić u izjavi za "Dnevni avaz" kazao da "Admira Katicu savjetuje Vahid Ćosić, a protiv kojeg se u Tužilaštvu BiH vodi istraga, te da je to isti Katica, koji je bio u Nadzornom odboru kad je smijenjivan Vahid Ćosić", reagirao je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica. 

Reakciju ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice prenosimo u cijelosti:

- U potpunosti razumijem ogorčenost porodice Memić zbog sporosti pravde, proteka vremena, činjenice da ubistvo Dženana Memića još nije rasvijetljeno i da svi odgovorni još nisu u zatvoru, ali ih molim da pokušaju odvagati ko im i sa kakvim namjerama daje potpuno netačne informacije. Takve netačne i zlonamjerne informacije, siguran sam, nemaju za cilj da doprinesu njihovoj pravednoj borbi.

U predmetu Memić istražne radnje provodi Tužilaštvo BiH od kojeg još jednom javno zahtijevam da se procesuiraju svi odgovorni za nečasne i nezakonite radnje u slučaju Dženana Memića, a MUP Kantona Sarajevo u potpunosti stavljam na raspolaganje za sve eventualne dodatne istražne radnje. Svako ko je počinio bilo koje krivično djelo neka odgovara za svoje postupke.

Uloga u slučaju

Tvrdnje da sam pod bilo kakvim uticajem ili u prijateljskim odnosima sa bivšim komesarom Vahidom Ćosićem su netačne i potpuno suprotne pravoj istini.

Zbog toga sam prinuđen podsjetiti cjelokupnu javnost, na moju ličnu ulogu u ovom slučaju koji je bio prevaga da uopšte prihvatim poziciju ministra unutrašnjih poslova i utičem na to da se policija više nikada ne dovodi u kontekst zataškavanja i nezakonitog rada.

Krenut ću od Vahida Ćosića.

Bio sam član Nezavisnog odbora 2016. i 2017. godine koji je kao prvostepena disciplinska komisija proveo postupak disciplinske odgovornosti i proglasio krivim bivšeg policijskog komesara Vahida Ćosića za davanje netačnih podataka u vezi predmeta Dženan Memić. Prvi put u policijskoj praksi, tada je jedan policijski komesar odgovarao disciplinski za svoje prekršaje. Ova odluka Nezavisnog odbora je preispitana i od strane drugostepene disciplinske komisije, potvrđena od strane Vlade Kantona Sarajevo, a zatim je prošla i sudsko preispitivanje i potvrđena je na svim sudskim instancama.

Kao član Nezavisnog odbora, lično sam sačinio dokument na 10 strana kao argumentaciju za smjenu bivšeg policijskog komesara Vahida Ćosića, koju sam lično inicirao.

Argumentacija se odnosila na propuste policijskog komesara u nadziranju primjene policijskih ovlaštenja u predmetima Dženan Memić, postupanja policijskog komesara u predmetu Sanjin Sefić, ali i u vezi drugih radnji policijskog komesara koje nisu vršene u skladu sa zakonom i pravilima policijske struke. Prvi put je u policijskoj praksi smijenjen jedan policijski komesar, a ovaj prijedlog je potvrđen od strane Vlade KS, a zatim je prošao i sudsko preispitivanje i potvrđen je na svim sudskim instancama.

Kao član Nezavisnog odbora, lično sam izvršio Analizu dokumentacije vezane za provedene unutrašnje istrage i disciplinske postupke protiv policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo obuhvaćenih izvještajem AD hoc tijela za vršenje nadzora nad zakonitošću rada MUP-a Kantona Sarajevo u predmetu Dženan Memić, gdje su utvrđeni propusti pojedinih policijskih službenika, a što je potvrdilo i Kantonalno tužilaštvo. Dokazana je osnovana sumnja da su počinjene teže povrede službene dužnosti tj. odgovornost pojedinih policijskih službenika u konkretnom predmetu, ali su zbog zastare svi postupci obustavljeni, a neki od tih policijskih službenika su kasnije i unaprijeđeni.

Na moj prijedlog je Nezavisni odbor usvojio navedenu Analizu, te je navedeni dokument dostavljen svim nadležnim organima.

"Atmosfera nekažnjivosti i zataškavanja"

Nažalost, Analiza je pokazala da je u to vrijeme u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo vladala „atmosfera nekažnjivosti i zataškavanja“ zbog čega su svi navedeni predmeti ušli u zastaru. Iz tog razloga, u ovom trenutku ne postoji objektivna zakonska mogućnost da bilo šta uradimo po tom pitanju, a vjerujte da postoji odmah bi to uradio!

Pored ukazanih manjkavosti navedenih disciplinskih postupaka, posebno je istaknuto da je nadzor nad radom Uprave policije i primjenom policijskih ovlaštenja dodatno ugrožen činjenicom da je u godišnjem ocjenjivanju rada policijskih službenika, pojedinim policijskim službenicima koji su navedeni u analizi i zbog zastare postupka oslobođeni u disciplinskom postupku 2017.godine, data ocjena rada “Naročito uspješan” što je jedan od bitnih uslova za napredovanje u službi. Činjenica je da je do toga i došlo, te su dva policijska službenika i unaprijeđena u viši čin u periodu 2017. i 2018.godine za vrijeme policijskog komesara Mevludina Halilovića.

Treba podsjetiti i da je bivši policijski komesar Nusret Selimović još 2020 godine dobio pravosnažnu sudsku presudu koja se odnosila na nezakonito činovanje iz ranijeg perioda tačnije 2012 godine, a koja duže vrijeme nije izvršena. Upozoravao sam da se pravosnažna sudska presuda mora izvršiti što je na koncu i učinjeno. Ipak, nakon toga, ponovno je izvršeno činovanje policijskog službenika koji se dovodi u vezu sa nečasnim radnjama u predmetu Dženan Memić, i to u vrijeme kada je pomenuti policijski službenik (Hasan Dupovac) bio suspendovan i protiv kojeg je podignuta optužnica od strane Tužilaštva BiH. Upravo zbog neprovođenja zakona i propisanih obaveza policijski komesar Nusret Selimović u konačnici je podnio ostavku 2023. godine.

Nažalost, mogu konstatovati da su određeni procesi u policiji, na koje sam ranije ukazivao, završeni u periodu 2016. i 2017.godine. Da postoji bilo šta što se može zakonito učiniti u vraćanju makar dijela pravde vezano za ovaj predmet, učinio bih to bez ustezanja, kao što sam to uvijek kad je trebalo činio. Opet ću naglasiti da očekujem od Tužilaštva BiH da u potpunosti istraže sve okolnosti i ako dođu do bilo kakvih novih činjenica, mi im stojimo na raspolaganju za dokazivanje svake vrste disciplinske ili krivične odgovornosti.

Novi zakoni

Na kraju, imam potrebu podsjetiti na stvari koje smo promijenili u MUP-u Kantona Sarajevo i Upravi policije, vođeni misijom da se više nikada nikome ne ponovi ono što je doživjela porodica Memić. Na poziciji ministra unutrašnjih poslova, na osnovu vlastitih spoznaja iz ranijeg rada, izvještaja Ad hoc tijela, te analiza Komisije za sigurnost, preduzeo sam niz aktivnosti kako bi izgradili bolji, pravedniji i efikasniji sigurnosni sistem, a riječ je o procesima koji zbog ustaljenih praksi i različitih otpora i opstrukcija nisu bili laki i iziskivali su vrijeme.

Donijeli smo novi Zakon o unutrašnjim poslovima i Zakon o policijskim službenicima, povećali nadzor i kontrolu procesa, predvidjeli struku i poštenje kao osnov pristupanja policiji, pravedniji i transparentniji sistem zapošljavanja policije, napredovanja u policiji, eliminisali mogućnost da bivši političari mogu postati policijski komesari i slično. Istrajno radimo na kapacitiranju policije kroz ljudske resurse, nabavku moderne policijske opreme, te adaptaciju i izgradnju novih objekata za potrebe policije.

Još jednom naglašavam da potpuno podržavam pravednu borbu porodice Memić, i kao čovjek i kao ministar unutrašnjih poslova. Apsolutno sam za vladavinu prava i da svako ko je počinio bilo koje krivično djelo odgovara za svoje postupke. Ja sam na tom putu bio i ostao podrška, a ne neko ko čini opstrukcije. Opstrukcije su sigurno na nekoj drugoj adresi - navodi se u demantiju ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.