REAKCIJE

Enver Kazaz o odlasku prijatelja: Žarko je bio jedna plemenita duša

Uvijek je bio na strani onih koji su gradili državne institucije, kazao je Kazaz

Kazaz tužan zbog odlaska prijatelja. Avaz

Alen Bajramovic

23.7.2024

Žarko Papić bio je jedan od najboljih mislilaca BiH i njene tragedije, kaže profesor Enver Kazaz, tužan zbog odlaska prijatelja i velikog čovjeka. Akademik Papić jedan je od vrhunskih intelektualaca i analitičara koji je u svakom trenutku svoga intelektualnog angažmana prvo razmišljao o građanima ove zemlje, posebno onim najugroženijima, ali i budućnosti BiH i odnosa u njoj.

- Zbog BiH je 1992. godine napustio mjesto ambasadora pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoju (OECD) u Parizu i nastavio se boriti za našu zemlju i naše ljude na intelektualnoj sceni Pariza. A onda je došao u Sarajevo da pomogne u izgradnji BiH – kaže Kazaz.

Dodaje da je Papić svojim britkim analizama otkrivao pozadine političkih procesa u BiH, regionu i svijetu i njihovu strukturnu dubinu

- Uvijek je bio na strani onih koji su gradili državne institucije, istovremeno se boreći za siromašne i njihovo uključivanje u društvo. Žarko je bio jedna plemenita duša, čovjek širokih vidika i velikog obrazovanja. Njegov doprinos analizi bh. društvenih procesa je nemjerljiv i što više vrijeme bude odmicalo sve će više dobijati na vrijednosti – ističe Kazaz.

Mnogo je toga što će pamtiti iz ličnih susreta, razgovora i dugogodišnjeg prijateljstva.

- Prve riječi koje mi padaju na pamet kod odgovora na to pitanje su - beskrajna toplina, ljubav i povjerenje. Tako smo funkcionirali nas trojica, Žarko, Slavo Kukić i ja – kaže profesor Enver Kazaz.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.