VISOKE TEMPERATURE

Vrućina uzela maha u Sarajevu: Za 72 sata u Hitnoj pomoći završilo 1.400 pacijenata

Najbolja prevencija jeste smanjiti izlaganje suncu odnosno izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme visokih temperatura zraka, rekao je Hošić

Ljekari imaju pune ruke posla. Fena

FENA

15.7.2024

U periodu intenzivnih vrućina i visokih temperature zraka bitno je voditi računa o zdravlju, pogotovo oni čije je zdravlje narušeno zbog bolesti, te se ponašati u skladu sa preporukama stručnjaka koji prvenstveno savjetuju dosta tečnosti, slojevito oblačenje i svijetlu pamučnu garderobe, te zaštitu za glavu i lice. 

U prostorijama može i korištenje uređaja za razhlađivanje, ali ne i temperaturni disbalans što znači da temperatura treba da bude umjerena odnosno razlika između unutrašnje i vanjske temperature ne bi trebalo da prelazi pet do sedam stepeni.

Mnogo i turista

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo bilježe povećan broj pacijenata, sve više je to mlađa populacija, a u posljednja 72 sata medicinsku pomoć potražilo je oko 1.400 pacijenata. 

Među njima ima dosta turista stranog porijekla, posebno azijskog porijekla. Najčešći razlozi su gastrointenciona oboljenja, koja uglavnom nastaju zbog komzumiranja detaljno neopranog voća i/li povrća. Radi se o virusu koji se manifestira bolovima u stomaku, proljevom, povraćanjem.

Prema riječima dežurnog doktora u Zavodu Mirsada Hošića, hitnu medicinsku pomoć tražili su pacijenti i zbog pokretanja kamenca u bubregu, uzrokovano pojačanim konzumiranjem vode što se često čini uslijed trenutnih vremenskih prilika.

U posljednja 72 sata u Zavodu bilježe i povećan broj osoba sa hroničnim oboljenjima posebno u vidu akutnih hipertnezivnih stanja, a pacijenti im se javljaju i zbog bolova u grudima.

Uz savjet stanovništvu za konzumiranje dovoljno vode i umjerene količine voća i povrća, dr. Hošić preporuča izbjegavati boravak na otvorenom posebno rizičnim kategorijama ljudi (djeca, trudnice, hronični bolesnici, starije osobe) te da ko god je to u mnogućnosti redovne obaveze prilagodi trenutnim vremenskim uvjetima tj. u ranim jutarnjim odnosno večernjim satima. Hroničnim pacijentima savjetuje da redovno uzimaju terapiju.

Talas vrućina

- Najbolja prevencija jeste smanjiti izlaganje suncu odnosno izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme visokih temperatura zraka - naglasio je.

U ambulanti Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, namijenjenu za djecu do 14 godina, bilježe dnevno oko 60 pacijenata. Razlozi za posjetu ljekarima slični su kao i kod pacijenata starije životne dobi.

U aktuelnom talasu vrućina, prognostičari u Federalnom hidrometeorološkom zavodu ne očekuju promjenu vremena u Bosni i Hercegovini u narednih nekoliko dana. Pad temperatura zraka prognoziran je za period poslije 20. jula, kad su mogući jači lokalni pljuskovi. Međutim, to osvježenje će biti kratkotrajno, možda dva-tri dana, te će temperature zraka opet postepeno rasti do nivoa iznad 30 stepeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.