UKRAJINSKI NAPAD

Telegram kanali "gore", Moskva nijema: "Ušli su u Brjansk"

Ukrajina je probila rusku granicu u regiji Kursk 6. augusta u pokušaju da prisili Moskvu da preusmjeri svoje vojnike s drugih frontova

Ukrajinska vojska. AP

N. H.

23.8.2024

Ukrajinska vojska je prešla granicu s ruskom regijom Brjansk, javljaju ruski blogeri i drugi mediji.

Istaknuti ruski vojni blog "Dva Majora" napisao je da su ukrajinske snage napale oko naselja Zabrama, odmah iznad granice ukrajinske sjeverne regije Černigov, u srijedu oko 19 sati po lokalnom vremenu.

- Ruski graničari i borci čečenskih specijalnih snaga sukobili su se s "najmanje 20 vojnika" - napisao je ruski vojni bloger, tvrdeći da su se ukrajinske snage potom "povukle".

Isto je potvrdio guverner Brjanska Aleksander Bogomaz.

Bogomaz je kazao da je situacija do srijede navečer "stabilizirana" i stavljena "pod kontrolu" regionalnih vlasti.

Bogomaz je kazao da se ukrajinska "diverzantsko-izviđačka grupa" pokušala probiti u Klimovski okrug Brjanska, ali da su operaciju "osujetili" ruska savezna sigurnosna služba FSB i vojska.

O ovim događajima zasad nema komentara ni iz Moskve ni iz Kijeva.

Ukrajina je probila rusku granicu u regiji Kursk 6. augusta u pokušaju da prisili Moskvu da preusmjeri svoje vojnike s drugih frontova, iako su ruske snage nastavile napredovati u istočnoj Ukrajini posljednjih dana.

Od tada se na 30 kilometara od nuklearne centrale vode žestoke borbe. Ruske snage pokušavaju sa svog teritorija otjerati ukrajinske vojnike koji pokušavaju konsolidirati stanje na terenu i proširiti zauzeti teritorij.

Nakon ukrajinskog napada u četvrtak na trajekt prepun goriva u ruskoj luci Kavkaz, u južnoj oblasti Krasnodor, izbio je požar, izvijestile su lokalne vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.