SARAJEVO

Nova metoda: Opća bolnica počela s primjenom terapije koja će umanjiti bol pacijentima

RFA koristi toplinsku energiju radiofrekventnih valova za "onesposobljavanje" živaca koji prenose bolne signale

Radi se o neinvazivnoj metodi. Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš"

Z. K.

15.7.2024

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo, u sklopu Ambulante za terapiju bola, počela je s primjenom radiofrekventne ablacije (RFA) u terapiji bola. 

Ovu inovativna metoda je uvedena uz pomoć prijatelja iz Osijeka, na čelu s profesorom Ivanom Radošem i njegovim timom. Uvođenjem ove metode značajno je proširen spektar usluga za pacijente koji pate od različitih bolnih stanja.

Specijalne igle

Radiofrekventna ablacija je minimalno invazivna procedura koja koristi toplinsku energiju radiofrekventnih valova za "onesposobljavanje" živaca koji prenose bolne signale. Procedura se izvodi uz pomoć specijalizirane igle koja se uvodi u blizinu ciljanih živaca.

Radiofrekventni valovi stvaraju toplinu koja privremeno prekida sposobnost živaca da prenose bol, pružajući pacijentima olakšanje koje može trajati od šest mjeseci do dvije godine, a u nekim slučajevima i duže.

Najčešće indikacije za ovu proceduru uključuju hronične bolove u koljenima, kičmi, ramenima, kukovima, kao i trigeminalnu neuralgiju. Radiofrekventna ablacija je posebno korisna za pacijente koji nisu kandidati za operaciju ili kod kojih druge metode liječenja nisu bile efikasne.

 Sigurna procedura

Osim što je efikasna, RFA je i sigurna procedura s minimalnim rizikom od komplikacija. Proces oporavka je brz, omogućavajući pacijentima povratak svakodnevnim aktivnostima u kratkom periodu.

- Zahvaljujući medicinskom timu iz Osijeka i njihovom stručnom vodstvu, uspjeli smo implementirati ovu metodu i time unaprijediti kvalitet života naših pacijenata. Nastavljamo s našom misijom pružanja najmodernijih i najefikasnijih terapijskih opcija za liječenje bola, te smo ponosni što možemo ponuditi ovu naprednu proceduru u našoj ustanovi - saopćeno je iz Opće bolnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.