PREDSJEDAVAJUĆI

Bećirović naglasio važnost prekogranične pravosudne saradnje prilikom posjete Eurojustu

Prilikom posjete Agenciji, Bećirović je naglasio da mu je zadovoljstvo posjetiti Eurojust i sastati se sa predsjednikom Ladislavom Hamranom

Predsjednik Eurojusta Ladislav Hamran danas je u Haagu sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem. Fena

FENA

4.6.2024

Predsjednik Eurojusta Ladislav Hamran danas je u Haagu sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem razgovarao o važnosti krivičnopravne saradnje, kojom prilikom je istaknuto učešće Bosne i Hercegovine u Projektu krivičnog pravosuđa u zemljama zapadnog Balkana (WBCJ), jednako kao i napori za intenziviranje borbe protiv organizovanog kriminala.

Prilikom posjete Agenciji, Bećirović je naglasio da mu je zadovoljstvo posjetiti Eurojust i sastati se sa predsjednikom Ladislavom Hamranom.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Eurojusta istakli su važnost prekogranične saradnje kako bi se osiguralo procesuiranje složenih krivičnih djela. Proteklih godina, pravosudna saradnja između vlasti Bosne i Hercegovine i Eurojusta je u stalnom porastu, dok se kroz tekuće projekte i predstojeće terenske događaje u zemlji očekuje i dalje intenziviranje saradnje.

Bećirović je tokom posjete istaknuo važnost zaključivanja međunarodnog sporazuma s Bosnom i Hercegovinom u cilju jačanja saradnje. Sporazum će omogućiti zemlji imenovanje tužioca za vezu pri Eurojustu i pristup operativnim alatima Agencije.

Bosna i Hercegovina je uključena u WBCJ od početka projekta u septembru 2022. godine. Projekat osigurava partnerima sa zapadnog Balkana tehničku podršku za jačanje njihove međusobne operativne saradnje i saradnje s Evropskom unijom. Do sada je WBCJ osigurao podršku domaćim organima u četiri prekogranična predmeta trgovine narkoticima i korupcije.

- Bosna i Hercegovina je jedan od ključnih partnera u regionu zapadnog Balkana i današnji sastanak potvrđuje našu opredijeljenost za što tješnjom saradnjom. Složili smo se da će predstojeći međunarodni sporazum o saradnji koji će omogućiti tužioca za vezu ispred BiH pri Eurojustu služiti u najboljem interesu obje strane i osnažiti dalju integraciju Bosne i Hercegovine u sigurnosni lanac EU - istaknuo je predsjednik Eurojusta.

Hamran je istaknuo da je, u okviru podrške prekograničnoj pravosudnoj saradnji, Eurojust ključan u promociji efikasnih radnih angažmana između nacionalnih vlasti država članica i zemalja koje nisu članice EU-a.

- Oslanjajući se na svoju jedinstvenu stručnost, partnerstva i moderne digitalne alate, Eurojust osigurava da nacionalne granice ne budu prepreka procesuiranju krivičnih djela i djelovanju u službi zadovoljenja pravde - dodao je, saopćeno je iz Eurojusta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.