BIH

Čović i Junker: BiH i Evropa će od sada pa nadalje ići zajedno

S. Saletović

Piše: Al. Ti.

28.2.2018

Nakon što su članovi Predsjedništva, na čelu sa predsjedavajućim Draganom Čovićem i Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara, predali Žan-Klodu Junkeru odgovore na Upitnik Evropske komisije, prisutnim zvaničnicima i novinarima obratili su se Dragan Čović i predsjednik EK. 

Čović je naglasio kako je izuzetno ponosan na današnji dan.

- Zahvalni smo svima u Bosni i Hercegovini što danas imamo priliku da predajemo odgovore na Upitnik Evropskoj komisiji. Bio je to ogroman posao, koji smo radili 14 mjeseci, uvažavajući uvjete djelovanja u BiH. Tu je bilo 20 hiljada stranica odgovora na tri hiljade pitanja - kazao je Čović.

Naglasio je kako je ovo najbolji dokaz da se pokaže građanima BiH koliko izvršna vlast može kada radi zajedno.

- Svaki naš naredni korak na putu ka EU će biti lakši i brži. Uvjeren sam da ova klima neće zaustaviti naše aktivnosti, već da će ubrzati sve ono što smo stavili u našu agendu, kada je u pitanju kandidatski status. Također, možemo napraviti novu agendu, vezanu za vremenski ambijent koji imamo pred nama kako bi bili među prvima na putu za EU od svih zemalja regije. Pokazali smo da možemo puno toga napraviti kada djelujemo zajedno - istaknuo je Čović.

Žan-Klod Junker je kazao da je izuzetno zadovoljan urađenim i onim što ga je zateklo po dolasku u Sarajevo.

- Ovo je važan dan za BiH i za Evropu. Evropa i BiH će od sada pa nadalje ići zajedno. Danas dobivamo odgovore na Upitnik i želim odati počast svima onima koji su bili uključeni u ovaj ogroman posao. Veliki broj državnih službenika je radilo na ovom dokumentu i impresioniran sam kvalitetom obavljenog posla - rekao je Junker.

Naglasio je kako još uvijek ne može obećati tačan datum kada će BiH postati zemlja kandidat.

- Srž je važnija od datuma. Ne mogu vam obećati i dati datum kada će Bosna i Hercegovina postati zemlja kandidat. Proučit ćemo sve odgovore koje ste nam dali i ako bude dodatnih pitanja, onda ćemo ih poslati službama. Idemo po korak i vidjet ćemo kako će se stvari razvijati - rekao je Junker i zaključio da će EU uvijek ostati prijatelj BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.