POČETAK SPEKTAKLA

Olimpijske igre otvaraju se velikom ceremonijom u Parizu: Može li BiH do historijske medalje

Naš tim ima pet predstavnika u tri različita sporta na Igrama koje se održavaju u glavnom gradu Francuske

Bh. olimpijci s Denisom Bećirovićem. Predsjedništvo BiH

26.7.2024

Olimpijske igre u Parizu, 33. po redu, započinju večeras velikom ceremonijom na trgu Trokadero i rijeci Seni na kojoj će prošetati i tim Bosne i Hercegovine.

Našu zemlju predstavljat će pet učesnika u tri različita sporta – Lana Pudar i Jovan Lekić u plivanju, Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić u džudu, te Mesud Pezer u bacanju kugle.

Najveća šansa

Postavlja se pitanje da li bi BiH mogla osvojiti historijsku medalju na Olimpijskim igrama, koju čekamo toliko dugo. Naravno, glavni favorit za to je naša najbolja plivačica Lana Pudar. Mostarka, koja je svoj debi na Igrama imala prije tri godine u Tokiju, spremna je za sljedeći korak nakon niza nevjerovatnih rezultata u proteklim godinama. Lana će učestvovati u disciplini 100 metara delfin, ali i u svojoj najboljoj 200 metara delfin, koja predstavlja i jedinstvenu šansu za nas.

Drugi bh. predstavnik u plivanju je Jovan Lekić koji će učestvovati u 400 metara slobodnim stilom. Nadu bh. javnost polaže i u naše džudašice – Larisu Cerić i Aleksandru Samardžić. Aleksandra, 26-godišnja džudašica, takmičit će se u kategoriji do 70 kilograma. Larisa, najbolja džudašica u historiji BiH, će s druge strane u kategoriji preko 78 kilograma pokušati doći do svoje prve medalje.

Mesud Pezer, najbolji bh. atletičar, imao je mali problem s povredom pred početak Igara, te je jedan nastup otkazao, ali je to bilo preventivne prirode. Ipak, on će biti u sjajnoj formi pred Olimpijske igre.

Satnica nastupa

Lana Pudar u disciplini 100 metara delfin započinje svoj put. Kvalifikacije će se održati 27. jula (nije poznata tačna satnica), a moguće polufinale isti dan od 20.30 sati, dok je finale zakazano za 28. juli od 20.40 sati. Istog dana će i Jovan Lekić plivati kvalifikacije, a finale u disciplini 400 metara slobodnim stilom je zakazano u 20.42 u subotu. Lana će ponovo 31. jula nastupiti na Igrama, kada bude plivala kvalifikacije za disciplinu 200 metara delfin.

U slučaju eventualnog prolaska u polufinale, u njemu će plivati istog dana od 20.43 sati, dok je finale zakazano za 1. august od 20:30 sati. Naša predstavnica u džudu Aleksandra Samardžić preliminarnu borbu imat će 31. jula u 10 sati i turnir će se nastaviti u ostatku dana. S druge strane, Larisa Cerić će 2. augusta započeti svoj put, preliminarnom borbom, koja neće početi prije 10 sati.

Istog dana svoj put započinje i Mesud Pezer. Kvalifikacije za bacanje kugle zakazane su za 20.10 sati. U slučaju eventualnog prolaska u finale, ono je na programu 3. augusta od 19.35 sati.

Bilo kako bilo, slijedi nam spektakl, a bh. olimpijci imaju veliku priliku da osvoje medalju. Voljeli bismo svi da je naši najbolji sportaši donesu kući, barem jednu, a ako je moguće i svako po jednu.

Posjeta Bećirovića

Bh. olimpijce posjetio je i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, koji im je poželio sreću i motivirao ih pred njihove nastupe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.