FORMULA 1

Pjastri u kontroverznoj utrci došao do prve pobjede u svojoj karijeri

Pjastri je do pobjede došao nakon što ga je pustio timski kolega Lando Noris tri kruga prije kraja i zbog zbrke koja je nastala u McLarenu

Pjastri: Trijumf na VN Mađarske. AP

E. Ć.

21.7.2024

Vozač McLarena Oskar Pjastri (Oscar Piastri) pobjednik je utrke za Veliku nagradu Mađarske, što je njegov prvi trijumf u karijeri.

Pjastri je do pobjede došao nakon što ga je pustio timski kolega Lando Noris (Norris) tri kruga prije kraja i zbog zbrke koja je nastala u timu McLarena.

Od samog starta je viđeno mnogo kontroverzi u utrci za Veliku nagradu Mađarske.

Naime, Pjastri je s druge pozicije sjajno startovao i došao na čelo utrke, dok se Maks Ferstapen (Max Verstappen) probio na drugu poziciju. Međutim, stjuardi su procijenili da je napravio prednost na nedozvoljen način i morao je da vrati poziciju Norisu.

Od tada situaciju su na stazi u potpunosti kontrolisali vozači McLarena, dok su u pozadini borbu za treće mjesto vodili Luis Hamilton (Lewis), Čarl Lekler (Charles Lecrerc) i Ferstapen.

Onda je McLaren napravio sebi problem. Iz tima su pozvali Norisa prvog u boksu i praktično su mu omogoućili da bude prvi.

Htjeli su do kraja da vrate Pjastrija na prvu poziciju i na kraju je tri kruga prije kraja Noris i pustio Australijanca za prvu pobjedu u karijeri.

Drugo mjesto pripalo je Landu Norisu, a treće Luisu Hamiltonu koji je u borbi za tu poziciju bio bolji od Maksa Ferstapena, kojeg je na kraju uspio prestići i Lekler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.