PETA I ŠESTA DINASTIJA

Arheolozi su možda otkrili najpotpuniju egipatsku mumiju: Stara 4300 godina

Stoljećima stara mumija pronađena je na dnu 15-metarskog okna u blizini stepenaste piramide u nekropoli Saqqara

Nova iskopavanja. Instagram

E. A.

29.1.2023

Tim arheologa otkrio je nešto što bi moglo biti "najstarija" i "najkompletnija" mumija ikada otkrivena u Egiptu, objavio je u četvrtak voditelj iskopavanja.

Za koje se misli da su ostaci čovjeka po imenu Hekashepes, arheolozi su pronašli mumiju iz pete i šeste dinastije staru 4300 godina u drevnoj grobnici u zemlji u blizini Kaira  – koja se protezala od godina 2500. pr. Kr. do 2100. pr. Kr., kazao je Zahi Hawass, bivši egipatski ministar antikviteta.

- Stavio sam glavu unutra da vidim što je unutar sarkofaga: prekrasna mumija čovjeka potpuno prekrivena slojevima zlata - rekao je Hawass novinarima na mjestu iskopavanja.

Stoljećima stara mumija pronađena je na dnu 15-metarskog okna u blizini stepenaste piramide u nekropoli Saqqara, UNESCO-ve svjetske baštine. Saqqara, "veliko remek-djelo arhitektonskog dizajna", nalazi se u Memphisu, prvoj prijestolnici starog Egipta.

Nekoliko drugih "važnih arheoloških otkrića" je napravljeno, rekao je Hawass, uključujući grobnice koje su pripadale Meri, "čuvaru tajni" u kraljevskoj palači, i Khnum-djed-efu, svećeniku u kompleksu piramida Unas.

Objava na društvenim mrežama. Instagram

Otkriveni su i brojni kipovi božanstava, amuleti, alati za svakodnevni život i kamene posude.

- Ovo otkriće je toliko važno jer povezuje kraljeve s ljudima koji žive oko njih - rekao je Ali Abu Deshish, još jedan arheolog u timu za iskapanja, prenosi BBC News.

Ovo se događa samo dan nakon što je drugi tim arheologa otkrio ruševine drugog drevnog grada po imenu Luxor, južno od Kaira.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Ranije ovog tjedna znanstvenici su "digitalno razmotali" 2300 godina staru mumiju "zlatnog dječaka" pomoću CT skeniranja.

Skeniranja su otkrila nove uvide u to kako su drevni balzameri koristili dragocjene amulete da zaštite mrtve.

Proteklih godina došlo je do niza velikih arheoloških otkrića diljem Egipta, istaknutih kao dio rastućeg nastojanja da se promiče turistička industrija zemlje.

Industrija je pretrpjela štetu zbog porasta političkih nemira u zemlji od 2011., kao i ograničenja putovanja zbog pandemije COVID-19.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.